8 Ocak 2012 Pazar

Karambol Takımı New York Knicks



Sezona Tyson Chandler hamlesiyle başlayan ve büyük hedefler taşıyan, medyanın gözde takımı Knicks şu geçen kısa süre içerisinde bu hedeflerin bu sene için balon olduğunu bizlere gösterdi. Çılgın NY medyasının doyumsuz goygoyları sonucu şişen "New Yorker" egosunun da hafif hafif inmeye başladığını görebiliyoruz. Sezona büyük bir şevkle dahil olmuş ve Madison Square Garden'ı her maç tıklım tıklım dolduran New York taraftarı abilerimiz de takımın bu dağınık halinden sıkılmış olacaklar ki, son maçlarda yoğun olarak tepkilerini oyunculara yansıttılar. Keza bu yuhalamaların Nba'de çok duyulmadığını da belirteyim.

Aslında hepimizin bildiği gibi bu takımın ana stratejisi Chris Paul'ü bu sezonun sonunda takıma dahil edip, kendi büyük üçlülerini (Carmelo,Amare,Paul) kurmaktı. Ancak sabırlı davranamadılar ve Tyson Chandler geldi. Savunması darmadağın bir takım için Tyson Chandler'a kötü bir seçim diyemeyiz elbette. Keza takımın bu basketbol kaosunun içinde olmasının sebebi de Tyson değil. Her maçta savunmayı organize etmek için en çok çabayı yine o veriyor. Ancak savunma da hücum da Knicks cephesinde inanılmaz dağınık halde. Peki bunun sebebi ne? İki-üç ana sebebi var.



İlki hiç tartışmasız oyun kurucusuzluk. Şuanda Knicks'te kısa rotasyonunda dört isim önemli dakikalar alıyor. Landry Fields, Toney Douglas, Iman Shumpert ve Mike Bibby. Özellikle ilk üçünün oyun kuruculukla uzaktan yakından alakaları yok. Bibby hadi yine neyse de ilerleyen yaşıyla bu kurulan takımın oyun kurucusu olamaz. Muazzam bir oyun kurucu eksiği var. Yani şöyle bir örnek vereyim: Takımınızda Carmelo Anthony ve Amare Stoudemire gibi skorer kimliğiyle ön planda olan iki önemli yıldız var. Ancak Iman Shumpert ve Toney Douglas'ın kullandığı şut sayısı neredeyse bu iki isim kadar. Asist sayıları ise 3-4'ten öteye gidemiyor. Mike Bibby'nin biraz ileri çıkması ve tecrübesini sahaya yansıtması şu rotasyon içinde şart.

Bu 1 numara eksikliği nedeniyle bu iki büyük koz kesinlikle yeterince verimli kullanılamıyor. Carmelo'nun isolation üzerinde sayı üretmesi zaten büyük rahatlık ama Amare'nin doğru kullanılması zorunlu. Sanıyorum ki Baron Davis gelene kadar New York bu çıkmazın içinde kalacak. Sakatlıktan iyileşince Baron'un nasıl performans göstereceğini de bilmiyoruz tabi ki. Genel kanı yanındaki bu parlayan oyuncularla beraber yeniden üst seviye oyun oynayabileceği yönünde. Ne olur bilinmez. Ancak şu anki çıkmazı biraz daha çıkılır hale getirmek de yine bir insancağızın elinde. O da Mike D'antoni.



Kendisi benim New York'un bu dağınık ve kötü görüntüsünde baş neden olarak gösterdiğim isim. Şimdiye kadarki Knicks maçlarının hemen hemen hepsine bakma şansım oldu ve hepsinde şunu net bir şekilde görebiliyorsunuz ki; oyuncular sahada ne yaptığının farkında değil. Ne yapmaları gerektiğini bilmiyorlar. Hem savunmada hem de hücumda. Yani insan merak ediyor, arkadaş hiç mi hücum seti hiç mi savunma yerleşimi çalışmıyorsunuz. Keza oyuncularda mücadele hissiyatı da yok. Carmelo da bu durumdan hiç haz etmiyor olacak ki, sezon başında maçlarda yüzünde gülücükler açarken artık çok daha ciddi bir şekilde işini yapıyor. Tamam Carmelo iyi oynuyor da, o yokken nasıl olacak?

İşte bu da bizi üçüncü temel sorunumuzla baş başa bırakıyor. Knicks'in yedekleri olacak iş değil. Bill Walker'lar Reinaldo Balkman'lar falan bu düzensiz takımın içinde ne yapabilir ki zaten. Belli bir sistem yerleştirilmiş ve o doğrultuda basketbol oynanıyor olsa, yedekten giren daha kötü oyuncular saha içinde sırıtmayabilir ama böyle bir durumda olmaz.



Şu güne kadar oynadıkları basketbol ile beni çok ciddi hayal kırıklığına uğrattılar. Keza bunların nedeni formsuzluk dan ziyade saha içi dinamiklerin çalışmaması. Yani "tamam ya önümüzdeki hafta biraz daha form tutunca daha iyi oluruz" demek iyimserlik olur. Ancak şu denilebilir ki; "Bibby bir adım yukarı atarsa, daha iyi olur" veya "Baron biran önce gelirse daha iyi oluruz" en azından "Toney Douglas biraz adam olsun!" denilebilir. Kısacası zaten zorlu rakiplerin olduğu Doğu Konferasında New York'un işi şu an için zor gibi gözüküyor. Tabi ki playoff yapacaklardır ama kaçıncı bitirirler onu bilemiyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder