4 Temmuz 2013 Perşembe

Samba Mevsimi Yaklaşıyor



Futbol dünyası son senelerde Avrupa futbolunun egemenliği altında yaşıyor. Barcelona önderliğinde İspanyolların alıştığımız futbolu değiştirip yeni bir kimliğe sokmasıyla başlayan süreç, Almanların, İspanyol futbolunun yeni bir versiyonunu üretmesiyle devam etti. Avrupa’nın, dünya futbolu üzerinde kurduğu dominasyon sadece saha içinde kalmıyor, başarı olarak da karşılık veriyordu. Örneğin 1950’den itibaren ilk kez Dunya Kupası iki kez üst üste Avrupa takımları tarafından kazanıldı. Yani Avrupa takımları ileriye gittikçe, efsanevi Latin Amerika futbolu cevap üretmekte zorlandı. En çok da, futbol tarihinin en başarılı ve popüler ülkesi diyebileceğimiz Brezilya.

Sanıyorum ki, bir çoğumuz 2000’li yılların başındaki Brezilya kadrosundan en az 7-8 kişiyi ezbere sayabilir. İşte o dönemde tüm dünyayı kasıp kavuran Ronaldo’lar, Roberto Carlos’ların ardını yeterli düzeyde dolduramadı Sambacılar. Bu eski yıldızlarının futbol sahnesinden çekilmesi ve yeni yıldızlar Ronaldinho, Adriano veya Robinho gibi parlak isimlerin çabuk formdan düşmesi üzerine yeni bir yapılanmaya girildi. Şimdi yepyeni bir Brezilya kadrosu var önümüzde. Belki de, Sambacıları eski parlak günlerine kavuşturacak olan ekip kurulmuş, keza bu potansiyelleri de güçleri de damarlarında akan yetenekli kanda mevcut.

Scolari’nin genç yıldızlarla donatılmış takımı geçtiğimiz günlerde 2013 Fifa Konfederasyon Kupası’nı kazanarak rüştünü ispat etti. Hem de nasıl kazanmak! Son Dünya ve Avrupa Şampiyonu, 29 maçtır bileği bükülmeyen İspanya’ya karşı adeta şov yaptılar. Barcelona – Real Madrid karmasına karşı alınan bu 3-0’lık net galibiyet aslında açıkça şunu söylüyordu; “Hanımlar, beyler, geri döndük.”.

Konfederasyon Kupası’ndaki başarı etkileyici de olsa, Brezilya’yı izleyince şunu açık bir şekilde görmek mümkün. Bu takımın gidecek daha çok yolu var. Savunma hattı zaten muazzam oyunculardan oluşuyor. Stoper hattında Chelsea’de çok iyi bir sene geçiren David Luiz, bana göre dünyanın en iyi iki stoperinden biri olan Thiago Silva’ya eşlik ediyor. Beklere bakacak olursak biri Barcelona’dan, diğeri Real Madrid’den. Keza bu dörtlünün ne kadar iyi olduğunu basit bir şekilde, dünyanın en iyi milli takımı kabul edilen İspanya’ya neredeyse pozisyon vermemelerinden anlayabiliriz. Tam bu noktada şunu da söylemeden geçmeyelim “Selam olsun sana, Fernando Torres!”. Ancak Brezilya’nın neredeyse hiç pozisyon vermemesini, muazzam savunma hattından daha da çok takım savunmasına bağlamak gerekiyor. Brezilya orta sahası da, forvet hattı da sürekli olarak rakip oyuncuyu ısırıyor, rahatsız ediyor. Neymar ve Hulk bile, sürekli olarak alan kapatıyor ve baskı yapıyor. Brezilya bu enerjik oyununu İspanya karşısında o kadar yükseltti ki, dünyanın en iyi pas yapan takımı bile bu baskıyı kırmakta zorlandı ve boyun eğmek zorunda kaldı. Bütün bunları alt alta koyup, bir de Neymar’ın, Oscar’ın, Lucas Moura’nın daha 20-21 yaşında çocuklar olduğunu bilmek, geleceğe dair heyecan duymamızı sağlıyor.

Yeni Brezilya’yı konu alan bir yazıda Neymar’a ayrıca bir paragraf açılmazsa ayıp olur. Şahsen bu Konfederasyon Kupasında daha önceden abartıldığını düşündüğüm Neymar’ı büyük bir keyifle izledim. Hala da, sadece Brezilya sınırları içerisinde oynamış bir oyuncunun “dünyanın en iyi oyuncusu” konuşmalarına konu olmasını tasvip etmesem de, genç yıldızın yeteneklerine hayran olmamak elde değil. Topa ilk dokunuşu, hızı, top sürme özellikleri gerçekten çok özel. Öte yandan geçtiğimiz akşam oynanan finalde Casillas’a sol ayağıyla yolladığı bir füze var ki, tek kelimeyle şahane. Çok özel bir oyuncu Avrupa sahnesine adım atıyor, herkes gibi ben de Neymar’ın kariyerini büyük bir merak ile takip edeceğim. Messi ile beraber oynayacak olmaları da, televizyondan maç izlerken yüksek hızdan dolayı göz bozulmalarına sebep olabilir. Şimdiden uyaralım.

Sonuç olarak, Brezilya’yı çok özlemişiz. Futbolun sanatçıları, 2014’te kendi evlerinde oynanacak olan dünya kupasına uzun zaman sonra favori olarak katılacaklar. Altıncı kez dünya kupasına ulaşmaya çalışacak olan Brezilya’nın, Avrupa’nın devleri İspanya ile Almanya’ya, öte yandan da ezeli rakipleri Arjantin’e karşı verecekleri mücadele çok ama çok büyük bir keyif vaad ediyor!

(Vatan Gazetesinde spor yazıları yazmaya başlayan ağabeyim Enis Başak'ın ilk yazısıdır.)
Link: http://spor.gazetevatan.com/yazar-detay.asp?hid=550535
Twitter Link: https://twitter.com/EnisBasak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder