24 Nisan 2013 Çarşamba

2013 Cermen Devrimi! Bayern Münih & Borussia Dortmund



Bugün itibariyle futbolda İspanyol dominasyonuna güle güle diyerek Alman Panzerlerine selam çakıyoruz. Bundan böyle Avrupa'da lig sıralaması yapıldığı zaman Bundesliga'yı 3. sıraya koymak yürekleri dağlar. Aslında Bayern Münih, Barcelona'nın oynadığı pas futbolunu neredeyse onlar kadar efektif oynayabilirken, çok daha fizikli ve sert bir kimlik ortaya koyuyor. Öte yandan rakip kaleye direkt gitmeyi kendine düstür edinmiş Real Madrid ise karşısında belki de daha da dik gidebilen Borussia Dortmund'u buldu. Şöyle desek bence yanlış olmaz; Almanlar, İspanyolların çizdiği oyun şeklini alıp bir kademe yukarı çıkarttılar ve şu anda onun meyvelerini topluyorlar.

Şimdiden kesin konuşmak belki doğru değil ama finalin adı Bayern Münih - Borussia Dortmund olacak gibi görünüyor. Bir tarafta Barcelona'ya neredeyse pozisyon vermeyen Bayern, diğer tarafta gençlik ateşini üstün yetenekle birleştiren Dortmund. Şahane bir final olmaya aday bir eşleşme. Öte yandan Götze transferiyle tekrardan ateşlenen rekabetin Şampiyonlar Ligi kupası için sahaya yansımasını izlemek muazzam olacak. 

Demek ki sadece milyonlarca avro saçıp yıldız oyuncu almakla iyi takım olunmuyor. Evet, Real Madrid ve Türk takımları sözüm size. Bayern Münih sadece futboldan elde ettiği gelirlerle transferlerini karşılayan bir kulüp, neredeyse borçsuz bir şekilde yıllardır idare ediliyorlar. Dortmund ise tam bir oyuncu fabrikası. Oyuncuyu sadece alt yapıdan çıkartmasıyla değil, oyuncularına değer katmasıyla da özel bir kulüp. Tabi ki bu noktada Jürgen Klopp'a da bir selam çakmaya unutmayalım, çarpılırız.

İspanyol futbolundan, özellikle de Barcelona'nın futbolundan son dönemde oldukça sıkılan biri olarak Almanların yükselişinden son derece mutluyum. Doğruya doğru, oynadıkları futbol da daha çok keyif veriyor. Yolları açık olsun!

2 yorum:

  1. bu yazıyı hiç anlayamadım ispanyollar (barcelona) bence dünyaya futbolu öğreten bir takım almanları abartmaya gerek yok ..

    YanıtlaSil
  2. O zaman Barcelona'ya oynadığı futbolu öğreten de Hollandalılardır, sürece bir döngüden çok üzerine koyularak ilerleyen bir branş olarak bakmak daha doğru olur.

    YanıtlaSil