21 Ocak 2013 Pazartesi

Şampiyonlar Ligi Pastasının Portakalı: Wesley Sneijder!



Nihayet bitti, önce derin bir nefes alalım, motorumuzu soğutalım. Artık Wesley Sneijder Galatasaray'da. Modern futbolun sayılı maestrolarından biri bizim topraklara geliyor ve henüz sonbaharına girmemişken. Total futbol denilince Barcelona ile beraber akla gelen ilk takım olan Hollanda Milli Takımının oyun kurucusunu almak, kolay iş değil. Emeği geçen herkese helal olsun. Herkese helal olsun ama arslan payını geldiği ilk günden beri vizyonuyla çıtayı bizim kulüplerimizde görülmemiş bir yere koyan Ünal Aysal'ın. Tavrını, özellikle de Fatih Terim'e karşı olan tavrı eleştirilebilir ama kendisi çok büyük bir iş adamı. Karşısına çıkan fırsatları muazzam değerlendirebilen bir yönetici. Galatasaray için çok büyük şans.

Wesley Sneijder, üzerine sistem kurulacak bir beyin. Bu transferi daha da önemli hale getiren durumlardan biri de Rijkaard dönemindeki gibi alınan yıldızın Mustafa Sarp ve Barış'ın önünde oynamayacağı. Beraber büyüyen, beraber yükselen bir orta sahanın en parlak yıldızı olacak Sneijder. Onun varlığı takım arkadaşlarına daha fazla hareket imkanı sağlayacak. Rakibin ilgisini büyük ölçüde üzerine çekince hem Selçuk hem Melo hem Hamit daha rahat oynayacak. Hani konuşulmaya başlandı ya, "Selçuk sıkıntı yaratabilir" diye, baştan söyleyeyim "Hayır, yaratmaz.". Selçuk'un omzundaki yük bir anda yarı yarıya azalacak ve bununla beraber verimi de yükselecek. Ayrıca Selçuk'un bir oyun kurucu olduğu doğru ama forvet arkasında oynayan ve "10" numara diye tabir ettiğimiz türden bir oyuncu değil. Aslında tam olarak da Sneijder'in tamamlayıcısı bana göre. Saha içinde çok iyi anlaşacaklarını tahmin ediyorum.

Sneijder'in yanında oynadığı takım arkadaşlarına katma değer yaratan bir isim olduğundan bahsediyoruz. Onun gelişinden en çok etkilenecek oyuncu Selçuk olsa da, takımın geneli farklı bir seviyeye yükselecek. Burak gibi sürekli forvet arkasına koşu yapan bir forvet için bulunmaz nimet Wesley. Ya da Amrabat'ı düşünelim. Orta sahada Selçuk ve Sneijder gibi iki önemli tehdit varken, Faslı oyuncu kanatta daha çok bire birler yakalayacak ve yeteneklerini sergileme şansı bulacak. Pas trafiğinin daha kaliteli olması savunmayı bile rahatlatacak, geriden top çıkartmaya çalışırken daha çok alternatif bulunacak. Böyle bir isme sahip olmanın getirileri saymakla bitmez desek yanlış olmaz. Bakalım Hamit, bu değişime nasıl reaksiyon verecek. Artık onun da Sneijder'in gelişiyle beraber formunu yükseltmesi lazım.

Şöyle bir hücum hattını gözümüzün önüne getirelim. Amrabat - Selçuk - Sneijder - Hamit ve Burak. Bu adamların ilk bakışta çok net görülebilecek bir ortak özellikleri var; şut tehdidi. Bu tarz oyuncuların varlığı sıkışan oyunları açmak için de değerli bir silah. Bir diğer ağır silah ise duran toplar. Herkes frikikleri kim atacak tartışması yapıyor ama bence gözden kaçan bir şey var. Selçuk muazzam bir frikikçi ama aynı ölçüde bir korner kullanıcısı değil. Sneijder'in varlığı yıllardır sıkıntısı çekilen "ön direk" kaosunu da silip atabilir. Duran topları uzaklığa göre paylaşacaklardır ama Wesley'nin kornerlerde yaratacağı tehdit daha büyük katma değer olacak.

Sneijder'in transferi bence muazzam bir fırsatçılık ve yönetim başarısı. Şu an alınabilecek en uygun durumdayken 3.5 senelik imza attırmak çok önemli. Neden? Tamam, Sneijder bir süredir düzenli futbol oynamıyor ve formu şu an yüksek olmayabilir. Keza bu sezon kalitesinin altında da kalabilir ama Galatasaray bu kontrat ile bu oyuncudan 4 sezon faydalanmayı garanti altına alıyor. Uzun vadeli düşünülünce transferin değeri daha net anlaşılabiliyor. Gittiği her takımda başarılı olan bir oyuncudan bahsediyoruz. Galatasaray'ı Şampiyonlar Ligi'nde taşıyabilecek düzeyde bir yıldız olduğuna da şüphe yok. 

Artık hayırlı ve sakatlıktan uzak olsun demenin vaktidir. Wesley Sneijder'in transferini bütün dünya konuşuyor (abartı ya da şaka değil). Ünal Aysal'ın Galatasaray'a koyduğu vizyon Avrupa'nın en büyük takımlarının arasına girmek ve kalıcı olmak. Bu doğrultuda da yatırımlar yapılıyor. Her yatırım risklerini beraberinde getirir ama unutmayalım ki doğru riskleri almak büyük başarılara giden kapıları da açar. Sneijder de büyük başarıya götürebilecek bir yatırımdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder