22 Ocak 2013 Salı

Wesley Sneijder'in Maliyeti



Kimileri tarafından en az imzası kadar merakla beklenen sayılar belli oldu. Galatasaray, KAP'a gönderdiği açıklamayla beraber Hollandalının maliyetini yorumlara açmış oldu.

Özetle;
Bonservis: 7.5 milyon avro
Senelik ücret: 3.2 milyon (sabit) + 500 bin (maç başı) + 1.3 milyon imza taksiti = 5 milyon avro

7.5 milyon avro bonservis bedeli son derece uygun. Hele ki, Sneijder'in yarısı etmeyecek kalitedeki oyuncuların hangi bedellerle transfer yaptığını düşünecek olursak bu miktara laf etmek kötü niyetlilik olur. Çok uzağa gitmeyelim, daha bu sene Galatasaray ve Fenerbahçe'nin Amrabat ve Krasic transferlerini hatırlayalım, yeter. 

Senelik ücret ise benim tahmin ettiğim seviyelerde. Sneijder kalitesindeki bir oyuncuyu  kadroya katıyorsanız bu miktarları gözden çıkartacaksınız. Bunun başka yolu yok. "Takım içi dengeleri bozar", yok abi bozmaz hiç bir şey olmaz. Bir oyuncu gelir, yanında oynadıklarının iki katı kadar para alıp onlar kadar mücadele etmez, katkı vermezse her türlü takım içi denge bozulur. Ancak Sneijder böyle bir karakter değil. Tam bir kuzey profesyoneli. İşini layıkıyla yapar ve mücadelecidir. Sahaya çıktığında herkes elinden geleni yapıyorsa ve parasının hakkını veriyorsa, kimin ne kadar aldığı hiç bir sorun yaratmaz. Bunu böyle düşünmek lazım.

Sneijder'in parasını çıkartması goygoylandığı kadar zor değil. Galatasaray ve Fenerbahçe'nin finansal gücünün farkında olmak lazım. Senede 40 bin kombine satan sırf memleket içinde 15'er 20'şer milyon taraftarı olan iki kulüpten bahsediyoruz. Beşiktaş'ın Demirören sonrası finansal durumu pek iç açıcı olmadığından, o yüzden onu şu anki tabloda bu değerlendirmenin dışında bırakıyorum (yeni stadla beraber BJK'nin geliri de hatırı sayılır şekilde yükselecek). Sneijder'in transfer olduğu ilk gün getirdiği forma geliri 300 bin lira desem neden bahsettiğim biraz daha net anlaşılabilir diye tahmin ediyorum. Bugün çıkan haberlere göre 60 bin Sneijder forması basılıyormuş. Bunlar az buz miktarlar değil, 90 ile 120 lira arası değişen forma fiyatlarını da unutmayalım. Forma satışı bir yana, kalitesi her geçen dönem yükselen bu takım için kombinelere 150-350 lira zam yapmak demek aşağı yukarı senelik 10 milyon lira ekstra gelir demek. Wesley'nin etkisiyle artacak futbol gelirleri, sponsporluk, yurt dışı satışlar, reklam gelirleri gibi kalemleri hiç dahil etmedik bile. Ben Sneijder yatırımını son derece mantıklı bir hamle olarak değerlendiriyorum ve yönetimi bir kez daha tebrik ediyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder