10 Mayıs 2012 Perşembe

Beko Basketbol Ligi'nde yarı final beklentileri

İlk tur eşleşmelerinin hepsinin 2-0 son bulmasıyla beraber, yarı final programları şekillendi. Bu turda Galatasaray ile Beşiktaş karşı karşıya gelirken, diğer cephede Anadolu  Efes'in rakibi Banvit olacak.

15 Mayıs Salı 20.00: Galatasaray Medical Park - Beşiktaş Milangaz
16 Mayıs Çarşamba 18.00: Banvit - Anadolu Efes




Galatasaray Medical Park - Beşiktaş Milangaz                                          Tahmin: (3-1)

Bu seviyede artık yarı final dört takım için de oldukça zorlu geçecek. Galatasaray ve Beşiktaş da büyük ihtimalle oldukça yıpratıcı ve mücadele dozu çok yüksek bir seri oynayacaklar. Ersin Dağlı'nın sakatlanmasıyla Türk oyuncu rotasyonunda büyük sıkıntıya düşen Beşiktaş için, Fenerbahçe Ülker gibi son yıllarda ligi domine etmiş bir takımı 2-0 geçmek çok önemli bir başarı. Fenerbahçe ne kadar dağınık bir durumda da olsa kadro derinliği olarak kıyaslanacak durumda değil iki takım. Bu yüzden Beşiktaş'ın başarısı büyük. Seriyi iki maçta sona erdirmeleri de kendileri için ayrı bir avantaj, çünkü zaten kısıtlı bir rotasyon ile mücadele ediyorlar ve olabildiğince az yıpranmaları gerekiyor. İki kupanın ardından playofflarda da yarı finali görmeleri özgüvenlerini tavan yaptırmış durumda. Başarının büyük pay sahiplerinden biri olan Ergin Ataman bugün hedefi şampiyonluk kupası olarak gösterdi. Bunu başarabilecekler mi, yoksa rotasyonlarına yenik mi düşecekler göreceğiz. Bana kalırsa ligdeki belli bir seviyenin üzerindeki takımlar arasındaki en yetersiz yerli rotasyonuna sahipler ama madalyonun diğer tarafında ligin açık ara en kaliteli yabancılarını barındırıyorlar. Serhat Çetin ise sağlam ve içten bir helal olsun'u hak ediyor. Beşiktaş için üstlendiği rol son derece kritik. Son olarak bu seride Beşiktaş'ın maçlarını Sinan Erdem'de oynayacağını belirtelim.

Ve lider Galatasaray. Sezonun ortalarında Philadelphia 76'ers benzetmesi yaparken, bu dönemde bu benzetmemi Chicago Bulls olarak değiştiriyorum. Sezon boyunca tam performans sergilemiş ve başarısını buna borçlu bir takım olan Galatasaray playofflar yaklaşırken ciddi bir form düşüklüğü yaşıyordu. İlk turda Tofaş ile eşleşmeleri tekrardan vites yükseltmeleri açısından kendileri için ciddi bir şanstı bana göre. Bir anlamda gerçek playoff öncesi sıkı bir hazırlık dönemi olarak değerlendirilecekti ilk tur. Burada ne kadar form tuttuklarını bu seride net bir şekilde göreceğiz. Serinin favorisi tabi ki lider Galatasaray. Ancak bu sezon 3 kere karşılaşan iki ekipten, Galatasaray 2 kez parkeden mağlup ayrıldı. Yani Beşiktaş kesinlikle zor ve ters gelen bir rakip. Pops'u olabildiğince potadan uzakta savunup, Serhat Çetin'in üçlüklerine her defasında el gösterilmesi gerekiyor. Galatasaray için bu serinin anahtarı savunma. Hücumda Beşiktaş karşısında çok fazla sıkıntı çekmeyeceklerini düşünmem ile beraber, özellikle Kartal Özmızrak (ortaya koyduğu yürek saygıdeğer) savunmada ciddi dezavantaj yaratıyor. Eğer ki, Galatasaray maçlara sıkı başlayabilip Beşiktaş'ın ritmini bozarsa, süre ilerleyip rotasyon devreye girdikçe elleri rahatlayacaktır. Beko Basketbol Ligi'nin Jason Terry'si Jaka Lakovic'in ve Preston Shumpert'ın bu anlamda yedekten verecekleri katkılar Galatasaray için oldukça önemli.



Banvit - Anadolu Efes                                                                                   (2-2 atan kazanır)

Alt olur baba. Anadolu Efes ilk turda beklentime paralel bir şekilde zorlanmadan Karşıyaka engelini aştı. Karşıyaka sıkı ve ters bir takım ama tecrübe ve kadro kalitesi olarak Efes ile kıyas tutulacak durumda değil. Anadolu Efes de yapması gerekeni yaparak seriyi ortalama 15 sayı fark civarıyla 2-0 bitirdi. Ciddi problemler yaşayan bir takım olmasının ve önümüzdeki sezon büyük bir revizyona gidecek olmalarının yanında Anadolu Efes'in Türk oyuncularının karakter koyması bu sezon başarı için şart. Bu yolda en önemli isim tartışmasız Kerem Tunçeri. Anadolu Efes hücumlarının komutanı ve saha içi lideri olan Kerem iyi bir ilk tur oynadı ve takımını rahat bir şekilde üst tura taşıdı. Ancak şimdi karşısında daha zorlu bir savunma hattı olacak. Yani daha zor bir görev onu bekliyor desek yanlış olmaz. Anadolu Efes'in daha çok bir savunma takımı olduğunu söyleyebiliriz ama bence bu eşleşmede onlar için belirleyici olacak olan taraf hücum. İki takımda savunma sertliklerini olabilecek en üst seviyeye çıkartacaklardır ve bu süreçte hücumda fark yaratan taraf öne çıkacaktır. Anadolu Efes için savunmanın lideri de diğer bir Türk Sinan Güler olmalı. Benim için Sinan Güler'in en önemli görevi Barış Ermiş'i yavaşlatmak ve kitlemek olacaktır.  

Banvit ise ilk turda Aliağa'ya set vermeden işini halletti. Ben de 2-0 bekliyordum ama açıkçası deplasmanda oynadıkları maçta Aliağa'nın daha çok kafa tutabileceğini düşünüyordum. Bu konuda yanıldım, Toolson'ın beklenilen düzeylere yükselememesiyle ve tecrübesizliklerinin sonucu olarak Banvit'i çok fazla rahatsız edemediler. Şimdi oynayacakları yarı final karşılaşmalarında, Aliağa'ya karşı koydukları performansın üzerine çıkmaları bence şart. Olmazsa olmaz katkı almaları gereken oyuncular kesinlikle; Chuck Davis ve Barış Ermiş. Bu iki kilit oyuncunun yanında, ilk turda olduğu gibi yarı finalde de rotasyonundaki her oyuncudan verim alması gerekiyor Orhun Ene'nin. Galatasaray Medical Park ile beraber Türkiye'de sistemini en iyi oturtmuş iki takımdan biri olan Banvit, bu seride de hiç bir zaman oyun disiplininden kopmamalılar. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder