23 Aralık 2011 Cuma

Hanimiş Mehmet Okur?



Dün gece Nba'de beklenmedik bir gelişme oldu ve Mehmet Okur 2004'ten beri formasını giydiği Utah Jazz'den New Jersey'e transfer oldu. Transfer demek takas demekten daha doğru çünkü Utah Memo karşılığında pek de bir şey almadı. Mehmet'in karşılığı 2015 yılının 2. tur draft hakkı değil tabi ki. Ancak son yıllarda çok sık olarak sakatlıklarla boğuşmasının diğer takımları korkutmuş olması da gayet normal. Her ne kadar bu sene Telekom'da izlediğimiz kadarıyla gayet sağlıklı ve fit bir görüntü çizse de, insanın geçmişi sırtında kambur yaratabiliyor işte. Neyse biz takasın üç aktörünün bu işten nasıl etkileneceğine bakalım.

Önce Mehmet Okur diyelim. Kendisi bu durumdan oldukça mutsuz. Keza böyle olması da normal, çünkü 7 senedir Utah forması giyen Mehmet'in takımdan ayrılmak gibi bir düşüncesi hiç yoktu. Tam sezon başlarken bir anda böyle bir takasın olması kendisini kısa vadeli olumsuz etkileyebilir ama uzun vadeli olarak iyi bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Çünkü Utah'da mücadele edeceği pota altı kalabalığının 3'te 1'i yok şimdi. Ayrıca 5 sene beraber oynadığı Deron Williams'ın yanına gelmesi de bir avantaj. Brook Lopez'in sakatlanmasının ardından can havliyle sarıldığı Mehmet Okur'a 30 dakika civarında süre vermesini bekliyorum New Jersey'nin. Umarım bir daha sakatlıkla cebelleşmez de kontrat sezonunda güzel bir performans ortaya koyar Memo. Keza Nets gibi hemen hemen hiç bir iddiası olmayan bir takımda rahat rahat oyununu oynayabilir. Yanında Kris Humphries gibi iyi bir rebound'cu varken oyunun hücum yönüne konsantre olması daha olumlu olabilir. Arzum 20 sayı 8 reboundluk bir ortalamayı istatistik kağıdına yazdırması yönünde.

Şimdi de New Jersey cephesi. Brook Lopez'in sakatlanmasının ardından bir pivotu takıma katmak kaçınılmazdı. Zira yeterince kötü olan kadrosunun bir de böyle bir darbe alması, her şeyden önce Deron Williams'a büyük günah olurdu. (Aslında oluyor zaten de her neyse). Bu anlamda uzun kalabalığı yaşayan Utah'dan fazla bir şey vermeden Mehmet'i almak mantıklı bir hamle gibi duruyor. Kısıtlı bir hücum oyuncusu diyebileceğimiz Kris H.'nin yanına ofansif yönü daha ağır bir oyuncu olması da olumlu. Mehmet'in klontratının son senesinde olması da New Jersey adına bir avantaj. Çünkü bir hayal kırıklığı durumunda en kötü ihtimalle sezon sonu 10 milyon dolar değerinde bir kontratın yükünden kurtulacaklar. İyi bir karşılık alırlarsa da sezon sonu daha düşük bir miktara (muhtemelen) kadrolarında tutarlar Mehmet'i.

Son cephe de Utah Jazz cephesi. Onların (en az) bir uzun oyuncularını elden çıkartmaları gerekiyordu zaten. Al Jefferson, Millsap, Mehmet, Derrick Favors ve Enes Kanter gibi olmaması gereken bir uzun ordusu resmen. Elinizde de D.Favors ve Enes gibi iki tane genç ve potansiyelli oyuncunuz varsa veteranları gözden çıkartmak mantıklı bir tercih denebilir. Hatta Millsap ve ya Al Jefferson'dan birinden daha feragat edip takasla daha güçsüz oldukları bir bölgeye (2 numara!) ekleme yapabilirler. Bu paragrafın içinde Enes'in Mehmet ile beraber oynayamamış olmasının kendisi için dezavantaj olduğunu da ekleyeyim. Mehmet gibi tecrübeli bir akıl hocasıyla beraber oynamak ve çalışmak kendisine önemli şeyler katabilirdi.

2 yorum:

  1. vay be bi zamanlar neydi utah mehmet- carlos boozer-kirilenko-giricek-deron williams nedense duygulandım :)

    YanıtlaSil
  2. Peki iki numaraya kim Giricek :p

    YanıtlaSil