8 Aralık 2011 Perşembe

"İspanyol Messi" Ricky Rubio Nba'le tanışıyor!



İspanyol basketbolunun ya Mesut Özil’i ya da Aydın Yılmaz’ı olacak olduğunu düşündüğüm 21 yaşındaki Ricky Rubio, geçtiğimiz günlerde Minnesota’ya gidip şehri gezmiş. Hatta yeni salonu olacak olan Target Center’ı da gezmek istemiş ancak kapılar kilitli olduğu için gezememiş çaylak oyuncu. Neyse bizim ilgi alanımız bu yazı için bu muhabbetler değil. Genç İspanyol Nba’de ne yapar, ne yapamaz onu biraz irdeleyelim.

14 yaşında ilk kez profesyonel olarak Joventut formasını giydikten sonra kısa zamanda bütün basketbol dünyasının ilgisini çekti Ricky Rubio. En önemli özelliği olan saha görüşü, hız ve pas kabiliyetleriyle İspanya basketbol dünyasının göz bebeği oldu. 2009 yılında Minnesota Timberwolves tarafından draft edilse de, o İspanya’da kalmayı tercih etti ve Barcelona formasıyla Avrupa arenasında daha da göz önüne çıktı. Keza bu kararının da son derece doğru olduğunu düşünüyorum. Çünkü oyunuyla ilgili geliştirmesi gereken çok dal vardı. Ancak son iki yıldır kesinlikle kendisinde bir Aydın Yılmaz’laşma var. Şutunu bir türlü geliştiremeyen ve sert savunmalara karşı hücumda çok yetersiz kalan Ricky, 2011 yazında oynanılan Avrupa Şampiyonası’nda da büyük hayal kırıklığı yarattı ve bu sefer adeta kaçarak Barcelona’dan ayrıldı ve Minneapolis’in yolunu tuttu. Şimdi önünde Barcelona’dakinden de önemli ve daha zor bir yolculuk var.

Öncelikle demin Barcelona tercihinin doğru olduğunu düşündüğümü çünkü o haliyle gitseydi Nba’de ezilecekti diye düşündüğümü belirteyim. Ancak bu tercihi yanlış hale getiren yine kendisi oldu. Özel olarak çalışıyor mu çalışmıyor mu bilmiyorum ama bu şut performansıyla şimdi de gitse işi oldukça zor. Şuana kadarki kariyeri boyunca hep pas atmayı ve takımı oynatmayı ön planda tutan Ricky, karşısında kendini savunanın Westbrook falan olduğunu ve çabukluğunun bir işe yaramadığını gördüğü zaman ne yapacak gerçekten merak ediyorum. Ki kendisini savunan oyuncu Westbrook tarzı bir atlet olmasa da, Ricky’i 1 adım uzaktan savunup şutunu riske ettiği zaman onu bocalatacağını bildiği için yine çok fazla zorlanmayacaktır. Ancak önümüzde Nba’de aynı şekilde sıkıntı çekmiş ancak, “seve seve” bu yönünü de vasat düzeyine çekebilmiş bir oyun kurucu var. Rajon Rondo.. Hala iyi bir şutör olmasa da en azından geçen 1-2 yılın ardından orta mesafe şutunu belirli bir düzeye yükseltti Boston Celtics’in 1 numarası. Çaylak Ricky Rubio’nun da kesinlikle bu gelişimi gerçekleştirmesi gerekiyor.


Dezavantajlarının başını ağrıtacağı kesin. Peki, Nba düzeyinde şu anki haliyle nasıl katkı verebilir? Benim için kesinlikle bu sorunun cevabı “yüksek tempo”. Demin bahsettiğim pas ve çabukluk avantajlarını verimli kullanabilmesi için hızlı hücum etmek şart. Bu şekilde daha fazla açık alan bulacak ve “doğru oyuncuyu doğru yerde” topla buluşturabilecek. Bu bağlamda hızlı hücumu ilke edinmiş ve son derece tecrübeli koçlardan biri olan Rick Adelman ile çalışacak olması büyük ve tepmemesi gereken bir fırsat. Adelman ile beraber yeni bir oluşum yaratacak olan Timberwolves’da geçtiğimiz sezon gördüğümüz en büyük eksiklik düzensizlik ve dağınıklıktı. Gerçi bu dalda hiçbir takım Washington’ın eline su dökemez ya neyse. Son derece genç bir kadroya sahip olan tecrübeli koç bu sezon sahip olduğu kadronun enerjisini, güçlü bir sinerjiye dönüştürmek zorunda. Bu amaç uğrunda Nikola Pekovic, Kevin Love ve Ricky Rubio demirbaşlar olacaktır diye umuyorum. (Tamam Beasley de kadronun önemli bir oyuncusu ama düzen + sinerji diyoruz..)

Avrupa’dan Nba’e geçen oyuncuların hemen her zaman savunma zaafiyeti çektiğini görüyoruz. Ricky Rubio için de bu durum çok farklı olmayacaktır. Çünkü muazzam atletizm ve delicilik özellikleri olan oyuncuları savunmaya çalışacak. Ancak çabuk ayakları ve yüksek basketbol zekası ile bu zorluğu zamanla bir şekilde aşacağını düşünüyorum.

Bakalım, genç yıldızın Nba performansını benim gibi sürüyle basketbolsever de merakla bekliyor. Geçtiğimiz sezonu 17 galibiyet 65 mağlubiyet ile bitiren Minnesota Timberwolves da İspanyol Rubioseverler gibi genç oyuncudan çok şey bekliyor. Umarım kendisi de bu beklentileri karşılar ve önümüzdeki yılların en önemli “saf oyun kurucu”larından biri olur. Keza potansiyeli de buna müsait. Allah Aydın Yılmaz etmesin..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder