4 Eylül 2012 Salı

Meireles Fenerbahçe'nin Çehresini Değiştirir



Fenerbahçe, transferin kapanmasına sayılı saatler kala bombayı patlatarak Chelsea'den Raul Meireles'i kadrosuna kattı. Çeşitli sorular sorulabilir. Bu kadar büyük maliyete değer mi? Meireles, Fenerbahçe'nin tam olarak ihtiyacı olan adam mı? Ancak bence bir tane çıkarım var ki, tartışmaya açık değil. Raul Meireles, Fenerbahçe'nin çehresini büyük ölçüde değiştirecek çok önemli bir transfer. Önce bunu bir kenara yazalım, ondan sonra diğer tartışılması gerekenlere bakalım.

Meireles, çift yönlü bir orta saha oyuncusu. Fakat ne savunmada Melo kadar sivriliyor, ne de hücumda Fernandes kadar. Zaafları çok az olan bir oyuncu desek yanlış olmaz. Oyunu ve ne yapması gerektiğini bilen komple bir oyuncu. Aykut Kocaman'ın esas olarak oynatmak istediği sistemin 4-3-3 olduğunu göz önünde bulundurursak, Meireles'in sistemin merkezinde Baroni ile yakalaması gereken uyumunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Topal - Baroni - Meireles'ten oluşacak bir orta saha genel olarak çok güzel görünüyor. Bu üçlünün tek görünen handikapı, net olarak "oyun kurucu" kimlikli bir oyuncunun olmaması. Bu kimi maçlarda kilitlenen oyunu ve rakip savunmayı açmakta sıkıntı çıkartabilir. O noktalarda devreye girecek oyuncuların kim olacağını merak ediyorum. Fenerbahçe'nin takım halinde hücum yapması ve kişilerin günlük performanslarına bağlı kalmaması çok önemli. Eğer ki Aykut Kocaman bu kadroya efektif bir şekilde dikine pas yapmayı, kanatları doğru kullanmayı ve kolektif bir halde oynamayı aşılayabilirse Fenerbahçe'nin iş yapabilecek önemli silahları var.

Fenerbahçe bu transferle her şeyden önce kalite kattı takıma. Adamı durduk yere Liverpool'da Chelsea'de bilmem kaç maç oynatmazlar. O seviyelerde kendini kabul ettirmiş bir oyuncuyu almak da önemli bir transferdir. Bu seviyede bir transfer yaptığınızda da bunun büyük bir maliyetinin olması çok normal. Meireles için Chelsea'ye 10 milyon avro ödenecek. Elbette 29 yaşındaki bir oyuncu için biraz tuzlu denilebilir ama yapacağı katkı maliyetini arka planda bırakırsa şaşırmamak lazım. Portekizlinin yıllık ücreti ise 3 milyon avro ile başlıyor, 2.5, 2.5 ve 2 milyon olarak devam ediyor. Ortalama 2.5 milyonun makul olduğunu düşünüyorum. Bonservis konusunda bir şey eklemeden de geçmeyeyim. Meireles gibi bir adamı henüz fiziksel olarak düşmemişken, 4-5 milyon avrolara alamazsınız. Siz 7-8 milyonlara çıkabiliyor, Chelsea ise 10'dan aşağı düşmüyorsa, benim için bu transferi bitirmemek vizyonsuzluk olur. Takımın kaderinde direkt etkisi olacak oyuncular için 1-2 milyon avroların gözden çıkartılabileceğini düşünüyorum. Hele ki, bu ülkede kimlere ne paralar akıtıldığını düşünürsek. 

1 yorum:

  1. Şampiyonlar ligi oncesi alınıp onunda katkısı ile SL girilebilseydi o zaman ödenen fazla paraya acımaz SL gelecek para ile fazlası karsilanirdi.Hata bu önemli organizasyondan eğlendikten sonra bu hamleyi yapmakta bence. Teseli UEFA gurubundan çıkmak olabilir ama Buda kolay olmayacak.

    YanıtlaSil