24 Aralık 2011 Cumartesi

Bizler Lokavt neslinin çaylaklarıyız!



Derrick Williams, Kyrie Irving, Kemba Walker, Enes Kanter ve Ricky Rubio ve diğerleri…. Nba’in başlamasına saatler kala bu senenin çaylak oyuncularını size hatırlatmak istedim. Her zaman olduğu gibi bu sezon da bu genç oyuncular Nba’e yeni tatlar ve heyecanlar katacaklar. Kimisi bu mücadeleye daha hazır durumda iken kimisinin başlarda sıkıntı yaşaması çok muhtemel. Yukarıda saydığım 5 isim, en azından benim daha çok dikkatle izleyeceğim isimler. Kısaca size de tanıtmak istedim.

2011 draftının 1 numarası Kyrie Irving ile başlayalım. 19 yaşındaki genç oyuncu ile ilgili en büyük soru işareti Nba temposuna ve mücadelesine hazır olup olmadığı yönünde. Keza Kyrie Irving draft edilmesinden önce Duke formasıyla sadece 10 maça çıkmış. Ancak kaliteli bir oyuncu olduğu kesin. Sezon öncesi maçlarında da bize enteresan performanslar izleteceğinin sinyallerini verdi. Dış şutu kötü de olsa Detroit ile yaptıkları maçta 15 serbest atış kullanıp 13’ünde isabet bulması oyunuyla ilgili ipuçları almaması kolaylaştırıyor. Cleveland’da olması bana kalırsa onun için bir şans. Çünkü amiyane tabirle saha içinde at koşturacaktır ve yapabileceği her şeyi bize gösterecektir. Yılın Çaylağı ödülünün en büyük adayı.

Derrick Williams.. 2011 draftında 2. Sıradan seçilen genç oyuncu için 3.5 numara tanımını yapabiliriz. Minnesota tarafından seçilen Derrick Williams için çoğu platformda çaylakların içinde Nba’e en hazır durumdaki oyuncu deniliyor. İç oyuna yatkınlığı ile bir 4 numara kıvamında ama “undersize” (fiziksel olarak bölgesindeki oyunculara karşı zayıf) kalmasından ve atik bir oyuncu olmasından dolayı 3 numaraya da kayıyor. Bu açıdan Minnesota’da olması onun için bir dezavantaj diyebiliriz. Keza tam da onun gibi bir 3.5 numara olan Michael Beasley varken işi biraz zor. 4 numarada ise zaten yeri garanti olan bir başka genç yıldız Kevin Love var. Yani kendisini ciddi bir forma mücadelesi bekliyor. Yine de bir şekilde en azından 20-24 dakika civarında zaman alacağını tahmin ediyorum.

Kemba Walker da bu senenin öne çıkan bir başka kısa oyuncusu. 3 senelik kolej kariyerinin olması tecrübe bakımından kendisini Kyrie Irving’e kıyasla bir adım öne atıyor. Bu kolej kariyerinin istatistiklerine bakacak olursak her geçen sene kendisini ciddi bir şekilde geliştirdiğini görebiliyoruz. Son senesinde de 23.5 sayı 5.5 rebound 4.5 asist ortalamış arkadaşımız. Şimdi de nerdeyse her şeyi sıfırlamış ve yeni bir kimlik arayan Bobcats’in dümenine geçecek. Çaylaklar arasında sayı kralı olması çok muhtemel gözüküyor.



Ve bizi en yakından ilgilendiren temsilcimiz Enes Kanter. Amerikan medyasında şu an için çaylaklar sıralaması içinde yukarılarda yer almıyor. Bunun da en büyük sebebi ne yazık ki son iki sezonu üst düzey basketboldan yoksun geçirmiş olması. Yine de bizim milli takımda izlediğimiz Enes ofansif fundamentali ve rebound gücüyle Nba’de rahatlıkla yer alabilecek bir oyuncu. Tamam belki bir süre için sıkıntı yaşayabilir ama bu ligde iyi bir yeri olacağının göstergesini izletecektir bizlere. Hem en büyük avantajı hem de dezavantajı Mehmet Okur ile aynı takımda oynayacak olmasıydı. Şimdi Mehmet’in ayrılmasıyla beraber daha fazla süre alacaktır ama önemli bir akıl hocasını da yitirmiş oldu. Bakalım Enes Utah’daki zorlu forma mücadelesinden dişiyle tırnağıyla kazıyarak sıyrılabilecek mi?

Son olarak da Ricky Rubio. Geçen hafta kendisiyle ilgili uzun ve detaylı bir yazı yazdığım için çok uzatmayacağım ama kısa bir şeyler daha yazayım. Pas yeteneği, hızı, güçlü oyun kuruculuk sezileri ve saha görüşüyle kendisi tam bir “saf 1 numara”. Ancak fazlasıyla çalışması gerekli. Çünkü şut tehdidi kenarda bekleyen maskottan fazla değil. Bu da onu Nba düzeyinde savunmacılara karşı zorlayacak. Bir adım geriden savunarak Rubio’nun hız avantajı pek rahat nötrlenebilir. Böyle durumlardan kurulmak için en azından orta mesafeden istikrarlı bir şutu olmalı Rubio’nun. Rick Adelman’ın Minnesota’sının kendisine uygun bir takım olduğunu düşünüyorum. Çaylaklar arasında asist kralı olması çok muhtemel. İspanyolların gözü de muhtemelen en çok Rubio’da olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder