8 Aralık 2011 Perşembe

Ezeli Rekabette Ezici Galibiyet !

Pek alışık olmadığımız bir durumdur haftaiçi derbi maç izlemek. Dün akşam bunu yaşadık. Haftalardır merakla beklenen maçta Galatasaray, Fenerbahçe’yi 3-1’lik skorla yenerek ezeli rakibine karşı tam 1319 gün sonra galip gelmeyi başardı ve liderlik koltuğuna oturdu.

Bir diğer alışık olmadığımız durum ise maçın kısmen centilmence geçmesiydi. Hatırlayacağımız üzere, Galatasaray-Fenerbahçe derbileri gergin geçer, çok yüksek ihtimalle tribün olayları olur ve maç içinde kırmızı kartlar havada uçuşurdu. Dünkü maçta bunların hiçbiri yaşanmadı, bu durum futbolumuz adına sevindirici bir durum mudur, yoksa şike olayları yüzünden insanların futbol zevkinin, ezeli rekabetin doyasıya yaşanamaması mıdır, karar sizlerin.

Maça 2 teknik direktör de sürpriz sayılabilecek kadrolarla başladılar. Fatih Terim’in Baros-Elmander çift forvet + Emre Çolak tercihi ve Aykut Kocaman’ın maça sağ açıksız başlaması… Terim’in bu tercihleri, Galatasaray’ın maç boyunca çok iyi uyguladığı rakibi hücum pres yaparak bozma taktiğine cuk oturdu diyebiliriz. Fakat Kocaman’ın son haftanın en formda ismi Miroslav Stoch’u yedek başlatması ve sağ açıkta Bienvenu, forvette Alex’i tercih etmesi bence Fenerbahçe’ye çok pahalıya mal oldu dünkü maçta.

Galatasaray’ı uzun zamandır bu kadar ısıran ve yüksek tempolu; Fenerbahçe’yi ise (ki özellikle derbi maçlarda bambaşka oynarlar) bu kadar etkisiz, fizik gücü zayıf görmemiştik. Maçın başından sonuna kadar üstün olan taraf Sarı-Kırmızılılar, 3 gol yemesine rağmen kurtarışlarıyla Fenerbahçe adına maçın kahramanı olan Volkan Demirel olmasa, tarihi bir farka gidebilirlerdi.

Bireysel performanslara şöyle bir göz atacak olursak, bir oyuncu vardı ki sahada, bir tek ondan bahsetsek bile yeter : Fabio Bilica. Evet belki Serdar Kesimal ve Bekir’in sakatlıkları yüzünden ilk 11 başlamak zorunda kaldı, asla bu takımın as oyuncusu değil, fakat Fenerbahçe kadrosunda bulunması, yabancı oyuncu kontenjanından yemesi bile Sarı-Lacivertlilerin adına bir handikap. İnanın şu maçta Bilica yerine A2 takımından bir stoperle başlamış olsaydı Fenerbahçe, o genç oyuncu “köstebek Bilica” dan kötü oynayamazdı. Yedikleri 2. goldeki inanılmaz hatası, 3. golde kornerde adamını kaçırması ve maç içinde sayısız pozisyonda Fenerbahçe taraftarına saç-baş yoldurması… Fenerbahçe’nin yapması gereken, en yakın zamanda bu beladan kurtulmak ve devre arasında bir stoper transfer etmek olacaktır, çünkü Lugano’nun yokluğunu fazlasıyla aramaktalar.

Sonuç olarak Galatasaray, ligde uzun bir aradan sonra liderlik koltuğuna oturmuş oldu. Eğer bu maçtaki performansı uzun döneme yayabilirlerse, o koltuğu kolay kolay kaptırmayacaklar gibi…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder