6 Aralık 2011 Salı

Yükselen Reyes ihtimali üzerine..



Geçtiğimiz günlerde Ünal Aysal’ın da açıkladığı gibi oldukça ciddi bir şekilde ilgileniyor Galatasaray Reyes ile. Transferin gerçekleşme ihtimalinin de benim açımdan hiç de az olmadığını belirtiyim. Keza Ünal Aysal’da TRT1’deki canlı yayınında hem kulüple hem de oyuncuyla anlaşıldığını (en azından belli bir ön görüşmede mutabakat sağlandığını) ve transferin biraz da Fatih Terim’e bağlı olduğunu ima etti. İşin maliyetiyle ilgili de Reyes’in bonservisi Arda’nın aşağı yukarı yarısı dedi, ki bu da 4-5 milyon euroluk bir miktara tekabül ediyor. Peki Reyes Galatasaray’ın ihtiyacı olan oyuncu mu? Taraftarlar neden Reyes’i istemiyor?

Taraftarların Reyes’i istememesinin sebebi tabi oyuncunun gamsızlığı. Hani futbollarının kişilik yapısını kıyaslarsak Elmander ile farklı kutuplara koymamız gerekiyor. Yalnız Reyes’i istemeyen taraftarın Kader Keita’nın alınması için hala kapıda yatması da bir tuhaf geliyor. İspanyol kanat oyuncusunun 28 yaşında olması da belki bu tarz soru işaretlerinin daha belirgin olmasını sağlıyor. Ancak bu 28 yaşın geçkin bir yaş olmasından değil mesela; 28 yaşında oyuncu alırsınız 4 sene oynar ve katkı sağlar, başka bir 28 yaşında oyuncu alırsınız 6 ayda elinizde patlar satacak yer bulamazsınız. Yalnız ben Reyes’in bir Elano olacağını (2. Örnek) zannetmiyorum. Çünkü Elano gibi yanındaki oyunculara çok fazla ihtiyaç duyan bir adam değil Reyes. Verin ona kanattan gitsin misali. Bu durum pek tabi kimi zaman dezavantaj da oluyor. Ancak Reyes ilk örnekteki kadar kalıcı olabilir mi, bence o da zor.

Geçtiğimiz sezonlarda İspanya’dan gelen oyuncuların ligimize pek uyum sağlayamadığını tecrübe ettik. Zaten tamamen birbirine zıt yapıda oynanan ligler La Liga ve Süper Lig. Reyes’in de transferi gerçekleşirse büyük ihtimalle uyum sorunu olacaktır. Ancak bunu ne denli çabuk çözüp çözemeyeceği de yine oyuncunun kişiliğiyle alakalı biraz. Bakınız Simao, bakınız Guiza.

Gelelim biraz da saha içine. Galatasaray’ın oynadığı iki sistem var bu sene; 4-4-2 ve 4-1-4-1. Ben kesinlikle 4-4-2’nin daha uygun bir sistem olduğunu düşünüyorum. Ancak bu taktikle oynarken en büyük dezavantaj da işlemeyen kanatlar oluyor. Riera’nın zayıf performansı ve Kazım’ın “olmayan” performansları iki kanadı da işlemez hale getiriyor. Bu açıdan 4-4-2 oynanacaksa kesinlikle bir kanat oyuncusu gerekiyor. Bu oyuncunun da Riera’nın aksine daha fazla topu sürebilen, dikine gidebilen ve adam geçebilen bir oyuncu olması gerekiyor. Böyle bakarsak, evet Reyes kesinlikle Galatasaray’ın ihtiyacı olan oyuncu. Felç olmuş olan sağ kanada önemli bir güç getirip, arkasında oynayan Eboue ile beraber o bölgeyi rakip sol bekler için kabus hale dönüştürebilir. Keza yaratıcı oyuncu eksikliği yaşayan Galatasaray’da biraz bencil bir oyuncuya da ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Kimsenin sorumluluk almadığı bir ortamda elinde Reyes gibi bir kozunun olması, kapanmış kapıları açabilmeni sağlar. Şuanki kadroda bu ileriye topu süren oyuncu çok ara sıra Felipe Melo oluyor. Ki bence bu sorumluluğu kesinlikle Selçuk İnan almalı, ancak şimdilik pek oralı değil gibi gözüküyor. İşte bu yüzden Reyes gibi bir oyuncuya ihtiyaç var.

Gerçekleşir mi, iptal mi olur bilmem ancak merak uyandıran bir transfer haberi olduğu kesin. Reyes’in Atl. Madrid’de bu sezon beklentileri karşılayamamış olması ve teknik direktörüyle de sorunlarının olması Galatasaray ismine daha sıcak bakmasına neden olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder