1 Aralık 2011 Perşembe

Fenerbahçe Gardlarıyla güzelmiş..



Sinan Erdem Spor Salonu’nda Olympiakos’u konuk eden Fenerbahçe salondan 86-70 galibiyetle ayrıldı. Bu galibiyette 14bini aşkın taraftarın da hakkını teslim etmek gerekiyor. Bu sene bir Fenerbahçe maçında ilk defa böyle bir atmosfer / inanç vardı.

Maçın başındaki beklentimiz Fenerbahçe’nin pota atlındaki müthiş fizik avantajını kullanıp, bu bölgeden rahat sayı üretebilmesi yönündeydi. Ancak Vidmar’ın daha ikinci çeyrekten 4 faule ulaşması ve James Gist’in yanlış hücum tercihleri bu avantajın kullanılmasına engel oldu. Keza Spanoulis’in skorer kimliğini evde bıraktığı bu karşılaşmada bu avantajın verimli kullanılması maçı daha önceden kopartabilirdi.

Gelelim maçın yıldızlarına.. Curtis Jerrells ve Roko Ukic. Sene başından beri yoğun ve haklı olarak eleştirilen bu ikili bu maç sezonun en iyi performanslarından ikisini sergiledi. Curtis Jerrells’tan 17 sayı 5 asist ve Ukic’ten 16 sayı 2 asist. Özellikle Jerrells’ın maçın Fenerbahçe Ülker adına tehlikeye girdiği, farkın kapandığı dakikalarda hücumda kullandığı insiyatif maçın temsilcimize gelmesinin de kapısını açtı. Roko Ukic’in ise maçın başından itibaren deneyen, arayan ve zorlayan görüntüsü sonuçsuz kalmadı.



Defansif olarak değerlendirme yaparsak Ömer Onan’ın Spanoulis’e yaptığı savunmanın hakkını vermek lazım. Zira Koç Spahija da Ömer’i tamamen bu göreve kanalize etti ve başarılı oldu. Öyle ki, son haftaların durdurulamaz ismi Vassilis Spanoulis maç boyunca sadece 6 şut kullanabildi. Diğer taraftan savunmakta zorlanılan isim Hines oldu. Fenerbahçe Ülker uzunlarının Hines’a box-out yapmayı unutması (ve ya direkt yapmaması) hücum reboundlarına ve savunma problemlerine yol açtı.

Çok önemli bir galibiyet alan Fenerbahçe’nin negatif taraflarını da belirtmeden geçmeyelim. Öncelikle bugün Jerrells çok iyi bir oyun ortaya koysa da, hücumda hiç efektif bir üretkenlik sağlanamıyor. Yapılan asist sayıları da bunun elimizdeki en önemli donesi niteliğinde. Yeteri kadar top dolaştırılmadan ve ya doğru oyuncuyu topla buluşturmadan yapılan yanlış tercihler Fener’i hücumda geriye çekiyor. Dikkat ederseniz Ukic de galibiyetin mimarlarından olmasına rağmen oyunu yöneten bir performans sahaya koymadı. İyi günündeydi ve güzel skor üretti. Önümüzdeki maçlarda Fenerbahçe Ülker hücum organizasyonlarını ve pas dolaşımını daha üst seviyeye çıkartmalı. Çılgın atlet James Gist’in ise aklından çok fiziğiyle oynaması en büyük eksisi. Olağanüstü atletizmini hücumda ve savunmada (savunma sadece bloğa zıplamak değildir.) daha aklıyla harmanlayarak kullanması büyük fark yaratır.

Kısacası Thabo Sefolosha’nın veda gecesinde Fenerbahçe önemli ve özgüven yükseltecek bir galibiyet elde etti. Farklı galibiyet de ikili değerlendirmede Fenerbahçe’yi (ilk maçı 7 sayı farkla kaybetmişlerdi) öne çıkarttı. Önümüzdeki maçlarda da bu gard performanslarının devam etmesi, Fenerbahçe’nin elini oldukça rahatlatır ve kozlarını arttırır.

5 yorum:

  1. maçın 3. çeyreğinin ortalarına kadar seyredebildim sadece. seyrettiğim kadarıyla yazdıklarına sonuna kadar katılıyorum. beni maçta tek rahatsız eden durum hakemlerin maçta hiç bir sertliğe izin vermemesi oldu. 2 tarafa da çok kolay fauller çaldılar.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim, ben de bu yazdığınıza tamamen katılıyorum. Ne yazık ki FIBA'nın bu yeni kuralları, avrupa basketbolunda alıştığımız ve sevdiğimiz o sertliğe (mücadeleye) izin vermiyor, bazen de maçların keyfini kaçırmıyor değil..

    YanıtlaSil
  3. sevgili yazarlar sitenizi büyük ilgiyle takip ediyorum ama lütfen birazdaha Anadolu Efes haberi istiyoruz.

    YanıtlaSil
  4. haklısınız Anadolu Efes ile ilgili biraz geri kaldık, hemen dikkate alalım :)

    YanıtlaSil
  5. Chatroulette ile kamerali chat yapilir kisaca chatrulet olabilir fenerbahçe tek geçerim D:

    YanıtlaSil