24 Aralık 2011 Cumartesi

Galatasaray’da transfer ihtimalleri bölüm 1 (Olcan Adın, Alper Potuk)



Dört büyükler arasında devre arasında transfer yapması neredeyse kesin olan iki takım var; Galatasaray ve Fenerbahçe. Diğer takımların da yapıp yapmaması gerektiği değerlendireceğiz ancak ilk olarak bu takımlardan Galatasaray ile başlıyoruz. Yazının fazla uzun ve baştan savma olmaması için parçalar halinde değerlendirme yapıyorum. İlk yazıda Olcan ve Alper ile başlangıç yapıyoruz.

Galatasaray’ın bu dönemdeki transfer politikasının Türk oyuncular temelinde olacağı defalarca söylendi. Bence de son derece mantıklı bir strateji. Çünkü elinde bulundurduğu yabancılardan hemen hemen tam verim alan Galatasaray’ın direkt olarak oynayabilecek 1-2 yerli oyuncuyu transfer etmesi elini çok rahatlatacaktır. Olcan Adın’ı en başa yazmamın nedeni, transfer ihtimalini çok yüksek görüyor olmam. En büyük problemi kanatlarının işlememesi olan Galatasaray için iyi bir hamle olacağını düşünüyorum. Nitekim Olcan’ın da bu transferi çok istiyor olması gerçekleşme ihtimalini yükseltiyor. Peki Olcan Galatasaray’a ne katabilir?

Geçtiğimiz sezon yaptığı büyük atılımla beraber futbolunu 1-2 kademe yukarı taşıdı 26 yaşındaki oyuncu. Galatasaray’a direkt olarak etki edeceği ilk konu kanattan top sürebilmek olacaktır. Şu sıralar Emre Çolak’ın verdiği en önemli katkı orta saha presi. Fatih Terim’in kanat oyuncularından olmazsa olmaz istediği şeylerden biri bu. Olcan bunu yapabilmekle beraber Emre’nin yapamadığı topu alıp 20-30 metre kat edebilme özelliğini de masaya getirebilir. Bu çok önemli katkının yanında Olcan bir değerli özelliğe daha sahip. Bu ikinci özelliği de demin bahsettiğim geçtiğimiz sezon yaptığı atılım sırasında kazandı. Skor yapabilen bir kanat oyuncusu olmak. Emre Çolak ve Kazım’ın eksik kaldığı bir başka dal yani. Bu bahsettiğim skorerliğin en önemlisi verisi geçtiğimiz sezon kaydedilen 12 gol. Kazım’ın Türkiye kariyerinde Süper Lig’de toplam 10 gol attığını hatırlatmakta fayda olduğunu düşünüyorum.

Olcan’ın maliyeti ise 2 veya 3 milyon Euro + Aydın Yılmaz ve ya Serkan Kurtuluş civarında olacak. Olcan gibi vasıflı bir kanat oyuncusu için 2-3 milyon euronun pahalı olduğunu düşünmüyorum. Aksine çok uygun bir fiyat bana göre. Bu fiyatın oluşmasında Gaziantep’in mali olarak zorluk çekmesinin ve sıcak paraya ihtiyaç duyduğunun rol oynadığını düşünüyorum. Bu çerçevelerden bakınca üç taraf için de iyi bir anlaşma gibi gözüküyor. Tabi ki Gaziantep’in en önemli oyuncularından birini 3 milyon Euro civarına kaybetmesi, kendi açılarından cazip gözükmüyor ama demin bahsettiğim mali durumları özelinde kabul edilebilir.

Gelelim Alper Potuk’a. Fatih Terim’in tabir ettiği “genç, yetenekli ve başarıya aç Türk oyuncu” kavramına bire bir uyan bir adam. 20 yaşında olmasına rağmen bu sene Eskişehir’de 17 lig maçında forma giyerek ve iyi performanslar sergileyerek herkesin ilgisini çekmeyi başardı genç oyuncu. Bu durumun doğal sonucu olarak da ligin kodamanlarını peşine düşürmüş durumda. Alper gittiği takımın orta sahasını rahatlatacak ve takım geneline direkt katkı verebilecek bir genç.

Alper için en ciddi adaylar Galatasaray ve Fenerbahçe gibi gözüküyor. Bir ay önce Galatasaray favoriyken şuan için Fenerbahçe belki biraz daha öne çıkmış durumda. Bu yarışın galibi kim olur bilemiyorum ama iki takım için de önemli bir yatırım olacaktır. Yalnız bu transferin gerçekleşmesi iki takım için de çok kolay gözükmüyor. Her ne kadar Alper transfere sıcak bakacak olsa da, Eskişehirspor’un Alper’i ucuza bırakması imkansız. Skibbe yönetiminde çok başarılı bir ilk yarı geçiren Eskişehirspor’un genç oyuncu için 8-10 milyon Euro civarı para istediği söyleniyor. Ne kadar çok değerli bir yatırım olacak olsa da bence çok fazla bir miktar. Keza Eskişehirspor’u tok satıcıyı oynamasından dolayı da kimse suçlayamaz. Çünkü playoff hedefiyle oynayan bir takım böyle önemli bir oyuncusunu kaybetmek istemez.

Kısacası Alper'in de Olcan'ın da iyi transferler olacağına hemen hemen eminim. Ancak Olcan transferinin gerçekleşme ihtimalini çok yüksek görsem de Alper Potuk transferi ile ilgili fazla umutlu değilim. Bunun temel nedeni de genç oyuncunun yüksek maliyeti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder