9 Haziran 2012 Cumartesi

Son Aslan: Dany Nounkeu!




Galatasaray'dan medyaya sağlam bir ters köşe geldi. Herkes Chivu ve Altıntop gibi isimlerin üzerinde yoğunlaşmışken, topu sağa çekip medyanın uzanamayacağı köşeden golü attı Galatasaray: Dany Nounkeu. Rigobert Song kendini sevdirmeyi başarmıştı, bakalım vatandaşı Dany'nin akıbeti nasıl olacak.


Galatasaray Kulübü'nden borsaya yapılan açıklamada, "Gaziantepspor Kulübü Derneği oyuncularından Dany Achille Nouenko Tchounkeu ile 2012-2013 sezonundan başlamak üzere 4 futbol sezonu için anlaşmaya varılmıştır. Buna göre oyuncunun kulübü Gaziantepspor Kulübü Derneği'ne 3.300.000 euro tutarında transfer ücreti ödenecektir. Oyuncuya ise 2012-2013 ve 2013-2014 sezonlarının her biri için 1.000.000 euro, 2014-2015 ve 2015-2016 sezonlarının her biri için 1.200.000 euro sabit transfer ücreti ve her sezon için 10.000 euro maç başı ücreti ödenecektir" denildi.


Benim bakış açıma göre tam anlamıyla "fena değil" bir transfer. Bu sezon savunma bölgesine yapılacak olan transfer aslında medyada goygoylandığı kadar kolay değildi. Neden? Çünkü şampiyonlukta önemli bir pay sahibi olan Semih Kaya'nın ilk 11'den kesilmemesi gerekiyordu. Semih'in bu sezon tekrardan yedeğe çekilmesi, Galatasaray'da oynayan istisnasız her gencin umutlarını yerle bir ederdi Yani hem rotasyona iyi bir oyuncu almak, hem de büyük maliyetlere girmemek şarttı. Dany bu açıdan iyi bir transfer. Dany'de ilk dikkat çeken özellik, şüphesiz öz güveninin yüksek oluşu. Dört büyüklere karşı oynadığı maçlarda baskı altındayken, soğunkanlı bir şekilde bileklerine hakimiyetinin yüksekliğiyle, topu verimli kullandığını gördük. Bunun yanında, ilk 11 başlamasa sorun yapmaz, senelik alacağı miktar bütçeyi yormaz ve oyuna girdiği zaman, yerine girdiği oyuncuyu aratmaz. İşte Chivu tarzı bir transfer bu parametrelerin bir çoğuna uymayacaktı. Hem ilk 11 ister yoksa problem yapar, hem de 32 yaşındaki oyuncuya 3m euro demek çok büyük maliyet demek. Son olarak da, topu oyuna iyi sokan bir savunma oyuncusu olarak Dany, Galatasaray'ın savunmayı önde kurmak isteyen anlayışına uyar. Oyun sistemi olarak, hiç uyum sorunu yaşanacağını sanmıyorum.

Bir de öteki taraftan bakalım. Dany ne katmaz? Çok açık ve net ki: Dany, Galatasaray savunmasına sınıf atlatmaz. Özellikle playoffta kalesinde gol görmeden, maç bitirmemeye başlayan Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'nde sınıf atlaması gerektiği aşikar. Dany bunu sağlayacak bir oyuncu, en azından şimdilik, değil. Yıllık ücreti uygun da olsa, bonservis miktarı belki biraz daha düşük olabilirdi diye düşünüyorum. Ne kadar olabilirdi? 2.5m euro civarında olabilirdi, ancak Gaziantepspor, 3.3m eurodan aşağıya inmediyse, o aradaki miktarın çok büyük sorun teşkil etmeyeceğini de kabul ediyorum. 

Yani, Dany iyi transfer, eyvallah. Şampiyonlar Ligi'nde ne denli başarılı olur, orası meçhul ama transfer bazında değerlendirirsek fena iş değil. Yaşını başını almış, sönmüş yıldızlara gereksiz milyonların verilmemesi umut verici. Yalnız transfer döneminin başından beri dediğim gibi, bence Galatasaray için en uygun transfer Sivok olurdu. Hem de bonservisi elinde, hazır kıta bir Sivok. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder