10 Ocak 2012 Salı

Forvetsiz Fenerbahçe



Spor Toto Süper Lig’de zirve adaylarından Fenerbahçe, bu sezon ilginç bir istatistik sergilemekte.Şuana kadar attıkları 28 golün yalnızca 5’ini Sarı-Kanaryaların forvetleri kaydetmiş. Bu yazımda bu ilginç detayın sebeplerini ve Fenerbahçe’nin gol yollarındaki sürpriz isimlerini değerlendirmek istiyorum.

Öncelikle, neden bu durum böyle ? Bunun çok net bir cevabı var : sezon başındaki şike soruşturması. Geçen yılın golcü futbolcusu Mamadou Niang, kulübün ekonomik sorunlar yaşayabileceği düşüncesiyle iyi bir paraya satılmıştı hatırlayacağımız üzere sene başında. Ama Fenerbahçe’yi asıl derinden etkileyen, Karabükspor’da flaş performans sergileyen, büyük ümitlerle sene başında yüklü bir bonservis bedeline alınan Emmanuel Emenike’nin şike soruşturması yüzünden apar topar (bir resmi maç bile oynamadan) Spartak Moskova’ya kaçması oldu. Böyle bir kaos ortamında elinde sadece Semih Şentürk kalan Fenerbahçe, alelacele bir forvet transfer etti ki şuan ne kadar yetersiz olduğunu görüyoruz bu oyuncunun : Henri Bienvenü (4 golü olmasına rağmen kaçırdıklarıyla daha çok ön planda)…

Tüm bu olumsuzluklara rağmen takım 28 gol atabilmiş. Bu durumda sürpriz isimlerin gol yollarına katkısı ön plana çıkıyor. Hepimizin de tahmin edebileceği gibi bu konudaki en sürpriz isim Cristian Baroni. Bu sezon hücuma daha çok çıkan, formunun zirvesinde olan bir defansif ortasaha oyuncusu olan Baroni’nin takıma 5 golle katkı sağlaması gerçekten çok kritik. Gerek uzaktan şutlarla gerek hücuma yaptığı desteklerle Baroni, Fenerbahçe adına tam anlamıyla bir sürpriz golcü oluverdi.

Sarı-Lacivertlilerin bu sezonki bir diğer sürpriz golcüsü ise Miroslav Stoch. Uzun süre Fenerbahçe’de ilk 11 oyuncusu olamayan, daha çok sonralardan oyuna giren ve beklenen katkıyı yapamayan Stoch, bu sezon çok ama çok farklı bir kimliğe bürünmüş durumda. Formayı sonunda kapan Stoch’un, futbolunu (özellikle şutlarını) ne kadar geliştirdiğini bu sezon çok net bir şekilde görmekteyiz. O da bir kanat oyuncusu olarak takımına 5 golle katkıda bulunan isimlerden biri.

Son olarak, Fenerbahçe’nin en golcü isimlerinden biri yine (hücum arkası oynayan) Alex de Souza. Sarı-Lacivertlilerin MAESTROsunun bu performansına sürpriz demek Alex’e ve Fenerbahçe kariyerine haksızlık olur, dolayısıyla Alex’in 5 gollük ve birçok asistlik katkısı beklenilen bir durum.

Transfer döneminin resmen başladığı ve devam ettiği şu dönemde Fenerbahçe eğer efektif bir forvet transfer ederse, bu formda isimlerin performansına bir de sağlam golcü performansı eklenirse, takımın gol sayısında ciddi bir artış olacağını düşünmekteyim. Bekleyip göreceğiz…

2 yorum: