30 Ocak 2012 Pazartesi

NBA’in yükselen yıldızları v.1; James Harden, Ryan Anderson



Most Improved Player (MIP) yani başka bir deyişle en çok gelişme kaydeden oyuncu Nba’de verilen diğer ödüllere kıyasla daha çok kanıya varılabilen bir dal. Normal sezonun 62 maçtan oynanacağı bu kesik yılda aşağı yukarı 20 maç ile üçte birini geride bıraktığımız şu dönemde bizim de kafamızda bazı isimler oluşmaya başlıyor tabi ki. Bu oluşan 4-5 isimden iki tanesiyle muhabbete başlamak istiyorum; aynı zamanda en iyi altıncı adam ödülünün sahibi olarak gördüğüm James Harden ve Orlando’nun sistemi içerisinde değişilmez bir yer kapan Ryan Anderson.



Oklahoma City Thunder ile beraber Nba’deki üçüncü sezonunu yaşayan “Harden ve Sakalları” aslında bu sene Oklahoma’nın potansiyelini ve başarı çizgisini belirleyen baş faktör olacaktı. Çünkü sadece Westbrook ve Durant’in sırtına binmiş giden bir takımın gidebileceği yer sınırlı oluyor. Her ne kadar ikisi de çok önemli skorerler de olsa Nba şampiyonluğu için özellikle yeterli güç değil. Bu bağlamda Oklahoma’nın en değerli 3. Oyuncusu olan Harden’ın bu sezon takıma getirecekleri çok önemliydi. Yedekten gelmesi de aslında Sefolosha’nın yedeği olmasından dolayı çok saçma gözükse de Thunder için neredeyse zorunlu bir durum. Çünkü Harden’ın da normal yeri olan ilk 5’e girmesi demek Thunder yedeklerinin hücum anlamında çok ciddi karın ağrısı yaşatması demek. Yalnız Harden’ı ikinci takımla oynatmaktansa ilk 5’e dahil edip Durant’i ilk çeyreğin sonunda biraz dinlendirip, ikinci çeyrekte ikinci takımla oynatmak daha mantıklı olabilir. Neyse o başka bir mevzu. En çok gelişme kaydeden oyuncu adaylarımdan biri olan “Harden ve Sakalları” maç başına 30 dakika civarı sahada kalıp 16.9 sayı, 4.1 rebound ve 3.2 asist üretiyor. Geçtiğimiz sezonki istatistikleri ise; 12.2 sayı, 3.1 rebound, 2.1 asist. Bununla beraber basketbol IQ’su yüksek bir oyuncu olmasının etkisiyle bu sene doğru tercihleri yapma konusunda da sınıf atlamış bir oyuncu Harden. Bunu da geçtiğimiz sezon %43 ile kullandığı şutlarını % 48’e çıkartmasından görebiliriz. Sözün özü, Harden daha iyi bir oyuncu ve hatta elit bir skorer olma yolunda büyük adımlar atıyor. Potansiyeli de bu gelişime müsait.



Bir diğer yükselen yıldızımız ise Doğu yakasından. Sezona çok ciddi bir Dwight Howard kriziyle giren Orlando Magic’in bu sene çöküşe geçmemiş olmasında en önemli etkenlerden biri olan delikanlı; Ryan Anderson. Rashard Lewis’in yıllar boyu Orlando’da oynadığı “Dwight’e spacing’i sağla ve üçlük at!” rolü için biçilmiş kaftan. Anderson aldığı dakikaların ciddi ölçüde artmasıyla beraber bir anda parlamaya başladı bu sezon. Müthiş bir şutör olması bir yana bıkmadan usanmadan üçlük kaldırabilen ve dolayısıyla kendisine güveni tam olan bir oyuncu olduğunu da bu vesileyle görmüş olduk. Bu sezon attığı 58 üçlükle Nba’in üçlük krallığına oturmuş durumda ve bu üçlükleri de %43 gibi hiç fena olmayan bir yüzdeyle yolluyor. Bu şutör kimliğinin yanında Ryan Anderson’ın üst düzey değil ama hiç de fena olmayan bir reboundçu olduğunu da bu sene görebiliyoruz. Maç başına 6.5 rebound ortalaması yakalamış durumda ve bu adamın Dwight Howard gibi bir beyefendinin yanında oynadığını düşünürsek, 6.5 hiç de fena gözükmüyor. İstatistiklere bir göz atacak olursak; 30 dakika sahada kalan Ryan Anderson 16,3 sayı ve 6.5 rebound ile mücadele ediyor. Geçtiğimiz sezonki rakamları ise; 10.5 sayı ve 5.6 rebound. Yani ilk 5’e yerleştiği bu sezon Ryan Anderson’ın kariyeri açısından parlak ve bir zıplama tahtası değeri taşıyor. He Ryan Anderson kendini bu seviyenin yukarısına ne kadar taşıyabilir? Bence bu açıdan çok fazla daha gidecek yolu yok, keza Orlando dışında bir takımda iyi oynayabilmesinin de zor olduğunu düşünüyorum. Ancak şu an için parkeye koydukları hiç yabana atılacak cinsten değil.

2 yorum:

  1. James Harden'i ben de çok beğeniyorum. Şu şekilde bir tespitim var katılır mısınız bilmem: Gerek oyun tarzı gerekse fiziksel özellikleriyle Manu Ginobili'nin siyahi olanı gibi duruyor bence.

    YanıtlaSil
  2. Bence de özellikle oyun yapıları açısından çok güzel bir karşılaştırma olmuş. Kariyerleri de benzer umarım da keyfini çıkartan bizler oluruz..

    YanıtlaSil