6 Temmuz 2012 Cuma

Barcelona Özentilerinin Katili: “4-3-3”




Evet dostlar, son yıllarda dünya futbolu ile ilgili en büyük memnuniyetsizliklerimden biri bu konu. Her şey Barcelona’nın yüzünden. Uzun süredir devam eden futbol trendini o kadar derinden değiştirdiler ki, beceren beceremeyen herkesi bir özentilik sardı. Düşe kalka yoluna devam eden takımlar, Barcelona’nın hortlattığı 4-3-3 fetişi nedeniyle daha da sürünmeye başladılar. Ne 4-3-3’ü doğru dürüst gereklilikleriyle uygulayabildiler, ne de başka bir sisteme dönebildiler. Bu zavallı kurbanlara bizim büyük kulüplerimizi de örnek olarak yazmazsak ayıp olur.

4-3-3 dediğimiz sistemden tam anlamıyla verim almak gerçekten çok zor. Oyuncular arası uyumun ve doğru pozisyon almanın nirvanaya ulaşması gereken bir oyun şekli. Öyle ki, göbekte oynayan savunma ve orta saha oyuncularının köprü ve iki yönlü oyun görevleri çok kritik olmakla beraber, kanat oyuncularının koordineli bir şekilde çalışması da olmazsa olmaz. Günümüz futbolunda iyi bek oyuncularının takımlara çok büyük güç kattıklarını görebiliyoruz. Keza yine bugünün trendinde, sıfıra inip orta açma görevleri kanat oyuncularından beklere kaymış durumda. Kanat organizasyonlarında kusursuzluğa, winger dediğimiz arkadaşların topu içeri doğru da sürebilerek şut tehlikesi yaratırken, diğer yandan bindirmeyi yapmış olan bek oyuncusuna da orta açma alanı vermesi ile ulaşılabiliyor. Biraz fazla üzerinde durdum ama 4-3-3’ün kilit noktası ve çoğu takımın katili olan gizli neden aslında bu.

Kanat oyuncularının skorer kimliklerinin olmaması, başka bir değişle “inside forward” görevi görememeleri ve beklerden yeterli desteğin alınamaması 4-3-3’ü tam bir kaos ve verimsizlik sistemine dönüştürüyor. Kağıt üzerinde takım üç forvet olarak görünse de, pratikte yeterli desteği alamadığı için yalnız, mahzun ve kanatları kırılmış bir delikanlı izliyoruz ileride. Başlı başına intihar sebebi, hem oynayan hem izleyen için.

Dertliyim vallahi bu konuda. Kimse kimseyi zorlamıyor ki arkadaş 4-3-3 oynayacaksın diye. Bakın olmuyor, koy ileri çift forvet bütün arkada oynayan oyuncuları rahatlat. Çift forvetle oynayınca kimse aşağılamıyor.

2 yorum:

  1. Şöyle bişide var. 4-3-3 oynayan büyük takımlar alacakları oyuncularda bu sistemden yetişmeleri lazım. Kanat forvetler 433 sisteminde yetişebilir. büyük takımlara böyle oyuncular satmak istiyorsanız bu sistemde oynayan oyuncular yetiştirmek zorundasınız.

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle doğru bir tespit. Bu barcelona özentiliği yüzünden gs ne hâllere düştü.Milli takım 4-3-3 diye rezil hâllere düştü.Sırada Aykut Kocaman'ın 4-3-3'ü var.İnş. dönmez 4-3-3'e. 4-3-3 bence oynayabilene en iyi sistemdir.Çünkü ofans da süper defans da süper.Ama oynayamayana en kötü sistemdir. Orta sahanın ortasındaki üçlünün sağ ve sol tarafındaki adamlarda yarı kanat görevi, dribling, asist özelliği olmalı.İleri üçlünün kanatları da golcü olmalı.Örneğin Chelsea.Chelsea rakip takım ataktayken 4-5-1, Chelsea ataktayken ise 4-3-3 oluyor.Ama Türk takımları tam tersini yapıyor. Rakip takım ataktayken 4-3-3, Türk takımları ataktayken 4-5-1 oluyor.Yani gol atamadıkları gibi defansları da çok kötü oluyor.

    YanıtlaSil