23 Temmuz 2012 Pazartesi

Beşiktaş taraftarı ne kadar FEDAkar?


109 yıllık mazisi olan, Türkiye’nin en köklü kulüplerinden biri olan Beşiktaş, şu sıralar belki de tarihinin ekonomik olarak en sıkıntılı günlerini yaşamakta. Eh kolay değil ; Beşiktaş’ın, hatta biraz daha ileri gideyim, Türk futbolunun son yıllardaki en kötü yöneticilerinden birisi olduğunu düşündüğüm Yıldırım Demirören’in yarattığı çok ciddi bir enkaz tablosu mevcut. Son konuşulan rakamlara göre borç 450-500 milyon TL’lerde. Gelecekteki gelirlere hacizler gelmiş, kulüpte çalışan personel ve futbolcular maaşlarını alamıyor yada uzun gecikmelerle alabiliyorlar. Hatırlayacağımız üzere, son tokat da UEFA’dan gelmiş, Beşiktaş ekonomik sebeplerden Avrupa kupalarından 1 yıl men edilmişti. Özetle, tablo hiç iç açıcı değil.

Bu tabloda, taraftarların projesi ve yeni gelen Fikret Orman yönetiminin de onayıyla, FEDA kampanyası başlatıldı. Bilmeyenler için kısaca açıklayalım. Beşiktaş Futbol Şubesi kurucusu Şeref Bey ciddi hastadır. Doktoru Enver Bey der ki : “ Hastasın, biliyorsun. Yatakta olman gerekirken, hala Beşiktaş, hala Beşiktaş”. Şeref Bey ise ince bir sesle “FEDA” der ama kimseler duymaz... İşte bu hikayedeki FEDA, Beşiktaş taraftarlarının kulübüne destek olmak için başlattığı sosyal sorumluluk projesinin adını almış oldu.

Peki bu kampanya tuttu mu ? Aslında tuttu evet. Ancak… Bu kampanya için belirlenen ilk hedef, altını çizerek söylüyorum bunu, ilk hedef, 200 bin FEDA tişörtü satmaktı. Sonraki hedefler belki de 300 bin hatta 500 bin olacaktı. Ama, bir Beşiktaşlı olarak, üzülerek ve takımdaşlarıma sitemle söylüyorum ki satılan FEDA tişörtü sayısı 100 binlerde seyrediyor hala. Türkiye’nin 4 büyük kulübünden biri olan, milyonlarca taraftara sahip olduğu söylenen Beşiktaş’a bu rakam benim görüşüme göre yakışmıyor. Ki bu 100bin tişörtün içinde, kendisine-eşine-çocuklarına da birden fazla tişört alanların olduğunu düşünürsek, FEDA tişörtü alan Beşiktaşlı sayısı 100 binden çok daha az, belki de ortalama 50binlerde.

Taraftarın, kulübün bu zor gününde maddi manevi her türlü desteği gerekmekte. Geçen yıl satılan kombine bilet sayısı yaklaşık 5000 idi, ki bu rakam da benim gözümde tam bir utanç kaynağı. Büyük takım taraftarının bu denli az kombine alması kabul edilemez. Haydi ekonomik gücümüz yetmiyor kombineye diyebilirsiniz, eyvallah. Ancak FEDA tişörtü için belirlenen 30 TL’de mi çok geliyor ? Bunu çok içtenlikle söylüyorum, Beşiktaş’ın bu zor gününde 1 adet bile FEDA tişörtü almayan, benim gözümde gerçek Beşiktaş taraftarı değildir, hiç kimse kusura bakmasın !


Gidip formasını, kombinesini, FEDAsını almayan, ancak yıldız transferiyle gözü dönmüş ciddi bir taraftar kitlesi mevcut Beşiktaş’ta. Hala Quaresma’yı mevcut Beşiktaş takımının üzerinde tutanlar var. Evet Quaresma inanılmaz yetenekli, bu zaten tartışmaya açık değil. Ancak, ekstra maliyetleriyle beraber yıllığı 5 milyon Euro’yu bulan ve sorumsuz, takım oyunu oynamayan bir futbolcudan bahsediyoruz. Kulübün malzemecisi, personeli asgari ücret maaşlarını alamadığı, ailelerini geçindiremediği bir ortamda, böyle verimsiz bir oyuncunun, taraftarın gözüne hoş gelen 3-5 hareket yapıyor diye illa ki kalmasını istemek, yeni yönetimi bu sebepten topa tutmak bana çok ters geliyor.

İşin özeti, Beşiktaş taraftarları için şunu söyleyebilirim : bu Beşiktaş, sizin gönül verdiğiniz Beşiktaş. Başka bir Beşiktaş yok ! Şu 1-2 yıl ekonomik olarak çok kritik bir dönem, ve taraftarının vereceği katkı çok önemli Beşiktaş için. Dolayısıyla, hala 1 adet bile FEDA tişörtü almamış Beşiktaşlıların vicdanlarının sızlaması ve hemen Kartal Yuvası’na akın etmeleri dileklerimle…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder