8 Temmuz 2012 Pazar

Uyuşuk Şampiyon Galatasaray




Galatasaray’ın geçen sezonki şampiyonluğu tamamen Fatih Terim’in başarısıdır. Kadrosunda benim açımdan “çok kaliteli” denilecek üç oyuncu vardı: Fernando Muslera, Selçuk İnan ve Felipe Melo. Ancak Galatasaray’ın bu şampiyonluğunun kilidini açan, takımın bir bütün olarak verdiği mücadele oldu. Kadro kalitesine çok yüksek demek kendimizi kandırmak olur. Öyle ki, Elmander’in, Selçuk ve ya Melo’nun, Eboue’nin olmadığı maçlarda sistemin ne kadar büyük hasar aldığı ortada. Bu da şu demek oluyor, Galatasaray bu transfer dönemini iyi geçirmek zorunda.

Kadro derinliği yeterli olmayan Galatasaray için transfer dönemi doğru işler yapılarak başladı. Umut, Elmander’i yedeklemesi ve gerektiği zaman kanatta da kullanılabilecek olmasıyla değerli bir hamleydi. Dany de eleştirilerin hedefi olsa da, ki bazılarına ben de katılıyorum, mantık olarak doğru bir transfer. Ancak bu iki oyuncunun transferinden sonra yaşanan lale devri son derece rahatsız edici. Aslında eleştirmek için biraz daha beklemek lazım ama yöneticilerin yaptığı açıklamalar, rahatsızlık kat sayısını arttırıyor.

Öncelikle Ünal başkanın amatörce hatalar yaptığını belirtmek lazım. Kendinden emin bir şekilde her platformda 25 Hazirana kadar transferi bitirmek istiyoruz diyorsan, en azından genel hatlarıyla bu işi halletmen lazım. 25 Haziran olmadı, “kampın başlayacağı tarih olan 5 Temmuza kadar bitireceğiz” denildi. Sıfıra sıfır elde var sıfır. Bir başkanın güvenilirliği verdiği sözleri yerine getirip getiremediği ile doğru orantılıdır. Göreve geldiğinden beri muazzam işler yaptığına inandığım Ünal Aysal’ın bu transfer döneminde amatörce davrandığını görmek üzücü. Öte yandan sezon öncesi kamplarının bir takımın sezon içindeki kaderine ne büyük etki ettiğini biliyoruz. Kamp dönemini kaçıran transferlerin büyük çoğunlukla hayal kırıklığı olduğunu da defalarca tecrübe ettik. Ancak yönetim kademesi hala ardı ardına “merak etmeyin” demeçleri veriyor. Merak ediyoruz, çünkü kritik bir oyuncuyu 1 milyon Euro farkla kaçırıp 2, 3 katını gereksiz bir adama saymanızdan çekiniyoruz.

Galatasaray'ın kesinlikle kaliteli yerli oyunculara ihtiyacı var. Geride oynayan beş oyuncudan üçünün yabancı kontenjanında olması, diğer pozisyonlar için Terim'in elini sıkıştırıyor. Bu noktada kaliteli yerli kanat oyuncularını ve santrforları kadroya katmak çok kritik. Ancak Gökhan Töre, Sercan Sararer ve Hamit'den ardı ardına gelen olumsuz haberler ister istemez moralleri bozuyor. Son olarak da Burak Yılmaz ihtimalinin zayıfladığı haberleri geliyor, ki 5-6 milyon civarlarında Burak'ı transfer etmek de bence çok doğru bir hamle olurdu.

Kısacası daha fazla tren kaçmadan önce yönetimin vites arttırması gerekiyor. Haftalar önce anlaşılan Oussama Assaidi bile hala takıma katılmış değil. En kötüsü ise Melo'nun durumunun belirsizliği. Terim'in işini rahat ve doğru bir şekilde yapması için gereken koşulların sağlanması lazım. Keza Şampiyonlar Ligi'nde mücadele edecek bir takımın kadroda kritik rol oynayacak oyuncular için maddi olarak çok titiz davranmaması gerektiğini düşünüyorum. Yani demek istediğim şu, x oyuncunun bonservisi 8 milyon euro, sen 6 milyona kadar çıkıp daha fazla yükseltmiyorsun ama daha sonra x'in yarı kalitesinde oyuncu için 3 milyon euro veriyorsan bu strateji yanlış.. 

3 yorum:

  1. Ünal Aysal yönetimi basketbol şubesinde yaptıkları -yapamadıkları- yüzünden zaten güvenimi kaybetmiştir benim. Futbolda da bu transfer dönemiyle birlikte iyice gözümden düşüyor. Kuyt'ı sudan ucuz bir paraya getirebiliyorsa rakibiniz siz de taraftarı heyecanlandıracak bir şeyler yapmalısınız. Umut transferi misal gayet olumlu bana kalırsa fakat yeterli değil. Forvete bir tane daha güvenilir sağlam bir oyuncu almak lazım, sen şampiyonlar ligine gidiyorsun sonuçta. Ayrıca geçen sene gibi son dakikada Riera gibi oyuncuları alacaksak da dükkanı kapatıp gidelim derim. Bir de son anlara kalınca piyasa iyice yükseliyor daha fazla para vermiş oluyorsun. Elbetteki bu kadro yine ligimiz için yeterli düzeyde, şampiyon olan kadro bu fakat biz taraftarların gözünde ligden daha önemli bir platformdur Avrupa. Bu takım taraftarı Avrupa heyecanını özlemiştir, başarıyı özlemiştir ve buna uygun transferler yapılmalıdır.

    Elinize sağlık, içimi dökmüş oldum ben de bu sayede bir an.

    YanıtlaSil
  2. Tamamen katılıyorum, büyük bir Avrupa heyecanıyla başlayan bu senede daha sağlam adımlar beklemek çok normal. 40 bine yakın kombinenin satıldığı bir seneden bahsediyoruz. O 40 bin kombineye karşı önümüze koyulacak takımın yıldızı Assaidi de olmamalı.

    YanıtlaSil
  3. aynen bende katılıyorum bu dediklerinize. ünal aysal yönetimi belki maddi konularda başarılılar borçları falan indiriyolar fakat ilk yılda gelen sportif başarı gözlerini boyamış olacakki hala bi gelişme yok malesef. ayrıca bana kalırsa dany transferi iyi bi transfer. çünkü fatih hoca belkide dany ile semihi stoperde oynatık ujfalusiyi sağ beke çekebilir. böylece eboueyi de sağ kanatta görebiliriz önümüzdeki sene. fakat yinede bizim acilen sol kanat oyuncusuna ihtiyacımız var. orada oynayabilicek seri , çalım atabilen özelliklede ayağına hakim bi oyuncu lazım. querasma bana göre gereksiz bi transfer olur. bide umarım bazı medyalarda yazdığı gibi fatih hoca sistemi 4-3-3'e çevirmez. çünkü bunu başarabilicek bi kadromuz olduğunu düşünmüyorum.

    YanıtlaSil