23 Temmuz 2012 Pazartesi

Burak Yılmaz'a Yer Bulmaca



Aslında o kadar da civcivli bir durum değil. Burak ya en ileride net bir "poacher" görevi üstlenecek, ya da 4-3-3'ün sağ cephesinde "inside forward" görevini. Anca kağıt üzerinde bu kadar kolay olan şeyler, yeşil sahada düşünüldüğü kadar rahat olmuyor. Burak Yılmaz çok önemli meziyetlerinin olmasının yanında, ciddi eksikleri de olan bir oyuncu. 4-4-2'nin ileri ucunda maksimum performans verecektir, o tamam da, peki ya sağ açıkta?

İşte bu, büyük ve gizemli bir soru işareti. Keza Burak bu pozisyon için gerekli olan bir kaç kritik özelliğe sahip değil. Nedir bunlar? En basitinden adam eksiltme ve çift tarafa top sürebilme / çekebilme. Adam eksiltemeyen bir kanat oyuncusu pek işlevli olmuyor. Burak hiç adam geçemiyor değil ama bunu hızıyla yapıyor, tekniğiyle değil. Bu handikapların yanında son yıllarda şut tekniğini gözle görünür bir şekilde geliştirmiş bir Burak izliyoruz. Kaleyi cepheden gördüğünde çok etkili şutlar çıkartabiliyor. Fakat buradaki kritik kelime "cepheden". Sağ açıkta oynarken bu pozisyonları sıklıkla bulabileceğinden şüpheliyim, hem de terse çalım atıp açısını açmada sorun yaşarken. Öte yandan Burak'ın en sivri özellikleri, fiziksel gücü ve sürati. Bu iki unsur, her hangi bir kanat oyuncusu için katma değer yaratacak özellikler. O yüzden bunları da pozitif sütuna ekliyoruz.

Alta alta koyduğumuzda elimizdeki bütün veriler "Burak 4-4-2'nin ideal santrforudur" diye çığlık çığlığa kulağımızı tırmalıyor. Aynı haylaz veriler, "Elmander, Burak'ın ideal partneridir." diye eklemeden geçmiyor. Tabi ki, Umut da bu işlevi görebilir, o ayrı. Haliyle 4-3-3'ün sağ açığında Burak'ı kullanmak, onun verimini en azından bir süre için ciddi ölçüde düşürecektir. Geçen sezonun 35 gollü gol kralını bocalarken görmemiz oldukça muhtemel. Peki, kanatta hiç kullanılmayacak gibi mi? Hayır o da değil. Elbet kullanılabilir, özellikle de Fatih Terim'in antrenörlüğünde kendini o bölgede de geliştirecektir. Ancak elinizde önemli bir oyuncunuz varken, maksimum verimi alacağınız bölgede değerlendirmek daha mantıklı değil mi?

1 yorum:

  1. Valla Burak'ın gelişi bir de şu açıdan güzel oldu. 82 puan toplayan Trabzonspor'un hücum hattına sahip olduk. Dalga konusu falan oldu bu ama, Selçuk-Burak ikilisinin yapacaklarını düşündükçe dahi tüylerim diken diken oluyor. 4-4-2'de Burak Umut ikilisi iyi uyumlu olurlar. Ben Umut'un enerjisini çok beğenenlerdenim o yüzden bir sempatim var. Elmander-Burak da iyi bir ikili olabilirler. Bundan sonra forvet ihtiyacı da yok zaten. Şu saçma sapan dönen çilek muhabbeti de sanıyorum sonlandı, iyi oldu.

    YanıtlaSil