13 Temmuz 2012 Cuma

Fenerbahçe ve Galatasaray'ın Hücum Hatları



Hem Fenerbahçe hem de Galatasaray transfer döneminde çok yerinde hamleler yaparak yeni seneye hazırlanıyorlar. İki cephe de stratejilerine ve sistemlerine uyacak transferlere imza attılar. Şu an geldiğimiz noktada oluşan tabloda, Süper Lig'in iki favorisinin de 3 forvetli sistemi kullanacağını tahmin edebiliyoruz. Enteresan olan ise kurulan bu hücum hatlarının birbirine ciddi ölçüde benziyor olması.

Alex'in Aykut Kocaman tarafından biraz daha yedekten gelip işi çözecek veya bitirecek adam olarak kullanılması bekleniyor. Bu durumda ileri üçlünün solda Miroslav Stoch, sağda Dirk Kuyt ve en ileride Moussa Sow'dan oluşması çok muhtemel. Şahsi fikrim, birbirlerini çok iyi tamamlayan oyuncular olduğu yönünde. Stoch'un içe dribbling yapabilip şut tehdidi yaratması, Sow'un yırtıcılığıyla sürekli pozisyon kovalayıp bunları değerlendirebilmesi ve Kuyt'ın mücadeleci yapısı bir araya geldiğinde azımsanamayacak bir güç yaratacaklarını düşünüyorum. Aynı zamanda Kuyt / Gökhan ikilisinin çok iyi anlaşacağını tahmin etmek zor değil.

Galatasaray'da oluşan şablon da Fenerbahçe cephesinden çok farklı değil. Sarı-Kırmızılılar'ın hücum üçlüsünün solunda, Stoch'a oyun yapısı itibariyle çok benzeyen Amrabat'ı görüyoruz. Faslı oyuncu da Stoch gibi süratli ve adam ekarte etmekte zorlanmayan bir delikanlı. Diğer iki pozisyonda ise Fenerbahçe'ninkinin tersi bir yerleştirme görüyoruz. Galatasaray'ın hücum presinin kilidi olan mücadeleci hücumcusu Elmander en ileride olacaktır. Sağda ise Burak Yılmaz'ı değerlendirecektir Fatih Terim.

Şablon olarak birbirine yakın sistemleri deneyecek İstanbul'un ezeli rakipleri. Benzer yapıda oyuncuları da sistemlerindeki rollere yerleştirmiş gibiler. Yalnız bu sistemin işlemesi için, ortasahaların sürekli ve çift taraflı olarak içinde olmaları gerekiyor. Fenerbahçe'nin Tino Costa'yı transfer etmek için yoğun çaba harcamasının altındaki neden de bu. Costa olmasa bile oraya bir takviye yapmak gerekiyor. Galatasaray kendi sorununu Hamit transferiyle çözmüş oldu. Bakalım kağıt üzerinde güzel görünen bu taktiksel mücadelenin, lig başlayınca sahaya yansıması nasıl olacak.

3 yorum:

  1. Yanılgın büyük. Burak'ın verimli olduğu bölge sağ kanat değil, keza Kuyt da öyle. Kısmen KUYT içeri kaçıp karambol golcüsü olur, ama Burak takımınının alışılmışını/düzenini geçici veya sorun olabilecek düzeyde bozacaktır. İşte o zaman onun kalibresi gerçekten ortaya çıkacak.

    YanıtlaSil
  2. Aslında yanılgı dememek lazım çünkü aynen katılıyorum, Burak kesinlikle sorun yaşayacaktır ve yaşatacaktır. Ancak ben Terim'in yönlendirmesiyle o bölgede başarılı olabileceğini düşünüyorum. Kuyt ise dediğin gibi gol bölgesini karıştırabilecek bir oyuncu..

    YanıtlaSil
  3. Türkiye liginde zaten topu sürekli ceza sahasının icine taşıyabiliyoruz, bu sebepten dolayı gerek Burak gerekse elmander tek vuruş üstünlüklerini kullanmaları yeterlidir.Ama bence asıl faydaları Avrupa kupası maclarında defan ağırlıklı oyunlarımızda topu kaptigimizda elmander ve buragin hizla yapacağımız kontraataklarinda Burak in bulacağı pozisyonlar ve goller bize tur artıracaktır.
    Fenerbahçe konusunda bulaşar iyimser olamıyorum.
    Saygılarımla
    Dr.Sadi Sesli

    YanıtlaSil