15 Mart 2012 Perşembe

NBA'deki ilk ciddi takas gerçekleşti !




NBA’de şu ana kadar herkesin en azından bir yorumda bulunduğu, en çok konuşulan takas senaryolarında adı geçen Dwight Howard, Pau Gasol’ın takasları henüz(!) gerçekleşmedi. Fakat bu senaryolarda adı geçen bu isimler olmasaydı, sezonun en büyük ve en dikkat çekici takası olarak nitelendirebileceğimiz bir takas gerçekleştirdi. Golden State Warriors ile Milwaukee Bucks arasında gerçekleşti bu takas. Golden State, takımın yıldızı Monta Ellis’i, yanına Ekpe Udoh gibi potansiyelli uzunu ve biten kontratıyla Kwame Brown’u Milwaukee’ye yolladı. Milwaukee’de bunun karşılığında vakti zamanında draftın 1 numarasından seçtiği Andrew Bogut ve bu sezon başında takasla kadrosuna kattığı ama takım kimyasına hiç alışamayan ve takıma zarar verdiği için her geçen gün dakikaları düşen ve en sonunda kadro dışı kala Stephen Jackson’ı Golden State’e yolladı.


Bu takası her iki takım için de yorumlamak istedim çünkü hem iyi hem de kötü noktaları olduğunu düşünüyorum. Öncelikle Ersan’ın takımı Bucks’tan başlamak istiyorum. Andrew Bogut gerçekten sakatlıklardan çok çekti ama bunlar kronik cinsten sakatlıklar değil aslında. Birinde maç esnasında smaç’a giderken yapılan faul sonrası kolunun üstüne düştü ve başta dirseği olmak üzere kolunda kırıklar oluştu. Daha önce basketbol oynamamış bile olsanız sadece şut atarken bile dirseğin ne kadar önemli olduğunu bilirsiniz. İşte bu yüzden Bogut sahalardan ciddi miktarda uzak kaldı. Geçtiğimiz sezon sakatlıktan döndü fakat dirseğinin hala eski rahatlıkta olmadığını kendisi de söylemişti. Bu diresek probleminden dolayı, faul atışlarında ciddi problemler yaşadı ve yüzdesi %44’e kadar düştü. Bu arada belirtmeliyim, Bogut zaten hiçbir zaman iyi bir serbest atıcı olmamıştır ama özellikle dirseğini bükmekte sorunlar yaşadığı için yüzdesi bu kadar düştü. Ve bir diğer bilgiyi de vermeden geçmek istemiyorum, Bogut sadece çaylak sezonunda 82 maçın tamamında forma giyebildi. Sürekli şanssız sakatlıklar geçirdi ve bu sakatlıklar onu parkelerden çok uzak tuttu. Çaylak sezonu haricinde en çok maç 78. ( ki bu da üçüncü sezonuna tekabül ediyor. Bogut bu sezon NBA’de ki 7. Sezonu. ) Bogut bahsettiğim dirsek sakatlığından sonra hücumda ki etkinliğini de kaybetti. Kendisi bir uzuna göre muhteşem bir pasör aslında ve iyi bir bitiriciydi. Fakat hücumda sağ elini neredeyse hiç kullanmamaya özen gösterdi belki de çekindi. Zira pota altında genellikle sol eliyle bitirmeye çalıştı. Yarım hook, baby hook tarzı atışları sol eliyle yaptı. Bu sezonda önce ailevi sebeplerden ötürü ülkesi Avusturalya’ya gitmek zorunda kaldı ve birçok maç kaçırdı ve sonrasında da ayak bileğinden yine şanssız bir şekilde sakatlandı. ( ayak bileğinde kırık var ve bu sezon sadece 12 maçta oynadı ). Bu sebeplerden ötürü Milwaukee’nin de sabrı kalmadığını düşünüyorum. Bu takasla kadroya Monta Ellis gibi belki de NBA’in şu anda en iyi 5 bitiricisinden birisini kadroya kattılar. Ve Bogut sakatlandığından beri ilk 5’te şaşırtıcı derecede iyi performans gösteren Drew Gooden’ın arkasına potansiyelli ve son maçlarda çok iyi performans gösteren Ekpe Udoh gibi bir savunmacı uzunu kadrolarına kattılar. Kwame Brown’unda biten kontratını aldılar. Aslında Kwame de sağlıklı olduğunda pota altında gerekli sertliği verebilecek bir oyuncu. Milwaukee bu takasla play-off ümitlerini arttırdığını düşünüyorum. Beni Milwaukee açısından tek düşündüren konu, Ellis ile Jennings’in gerekli kimyayı tutturup tutturamayacağı. Çünkü hem Jennings hem de Ellis top kullanmayı seven adamlar. Jennings bir point guard’tan beklenen “takımı oynatma” yetisinden çok uzakta bir oyuncu. Ama o kimyayı tutturabilirlerse müthiş bir guard ikilisi olacakları kesin.

Gelelim Golden State cephesine. Golden State sezona yeni koçuyla fena bir giriş yapmadı, ama batı konferansı tam bir kurtlar sofrası ve onlar şu anlık playoff potasından uzaktalar. Takımın point guardı Stephen Curry sezonun en şanssız isimlerinden biri. Çünkü lokavt nedeniyle geç başlayan sezon öncesi hazırlık maçlarında sağ ayak bileğinden sakatlandı. Ve bu yetmezmiş gibi, nasıl bir şanssızlıksa artık bu sakatlıktan döndükten hemen sonra ya bir maç ya üç maç sonra aynı ayağını tekrar sakatladı. Sezon öncesinde yaşadığı o sakatlıktan beri bir türlü düzelemedi, hatta son birkaç maçta ilk 5’te başlamadı, önlem amaçlı olarak. Takas dışında bütün bu Curry meselesine şu yüzden girdim, çünkü yaptığı bu takasla Bogut’tan hemen katkı alamayacaklarını Golden State yönetimi de farkında. En skorer oyuncularını da takasla gönderdiler. Golden State yönetimi bu takasla sezonu erken kapatma yoluna gitmiş olabilir çünkü NBA’de dolaşan haberlerde Golden State yönetiminin, Curry’i sezon boyunca oynatmayacağı ve önümüzdeki sezona bu sakatlığı atlatarak tamamen sağlıklı bir şekilde girmesini istediği yönünde. Golden State aslında senelerdir aradıkları pivot pozisyonunu Bogut’la doldurdu. Curry de hakikaten çok değerli ve yetenekli bir guard. Bir sonraki sezona tamamen sağlıklı bir şekilde girebilirlerse ( ve üstlerindeki lanetten kurtulabilirlerse ) çok tehlikeli bir takım olabilirler ve bu onları çok özledikleri playoff’a taşıyabilir.

1 yorum:

  1. Bence Ersan'ı takımda tutmak için böyle birşey yaptılar ..

    YanıtlaSil