14 Nisan 2012 Cumartesi

İnönü Stadı’nın akıbeti ne olacak ?



Beşiktaş İnönü Stadyumu… Sıradan bir stat değil, öyle bir stattan bahsediyoruz ki bulunduğu bölge (Dolmabahçe Sarayı’nın komşusu ve neredeyse boğaza sıfır konumu) sayesinde Avrupa’nın en ünlü gazeteleri olan The Times ve The Guardian’ın belirlemiş olduğu “Dünyanın en güzel statları” listesinde ilk 5’e girmiş bir futbol mabedi burası. Ancak yaşlanan bu stat, İstanbul’da olası bir depremde ciddi tehlike arz etmekte. Ee durum böyle olunca, Beşiktaş’ın her başkan adayının taraftara ilk vaatlerinden biri de İnönü Stadı’nın yıkılıp yerine daha büyük ve daha modern bir stat yapmak olmuştu şuana kadar. Her yıl sezon sonunda kazma vuruldu vurulacak derken, Anıtlar Kurulu ile bir türlü anlaşmaya varılamaması sonucu İnönü Stadı’nın tek değişen kısmı yenilenen çimleri oluyordu.


Bu konuda Beşiktaş Kulübünün önüne taş koyan başlıca isim şüphesiz ki Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’dır. Yaptığı her açıklamasında, İnönü Stadı’nın yıkılıp büyütülerek tekrar yapılma fikrine karşı olduğunu belirten bakan, Dolmabahçe’nin tarihi dokusunun korunması konusunda çok hassas olduğunu bizlere göstermiştir. Evet, o bölge tarihi bir bölge, hemen Dolmabahçe Camii, sarayı ve saat kulesine komşu bir stadyum, katılıyorum. Evet, eski açık tribününün bulunduğu yer “tarihi eser” kapsamında, buna da tamam. Ancak hem üzülerek hem kızarak söylüyorum ki, madem bu kadar hassaslar bu konuda, denizden bakıldığında muhteşem görünen o tarihi dokunun hemen arkasında izbandut gibi yükselen 34 katlı Ritz Carlton oteli acaba rahatsız etmiyor mu kendilerini ? Ek olarak, bilenler bilir, Beşiktaş-Kadıköy vapur iskelesinin hemen orda yapılmakta olan otel inşaatının, Dolmabahçe Sarayı duvarlarında çatlaklar oluşturduğunu, boğazın silüetini de tamamen bozduğunun farkındalar mı acaba da İnönü Stadı’nın yenilenmesi ve Saray seviyesinden daha yüksekte olmasına bu denli karşı çıkıyorlar ? Yazılabilecek daha çok şey var ancak, neyse, bu kadar siyasete dalmayalım…



Beşiktaş’a yapılan bir teklif ise TT Arena modeli gibi, o bölgeyi hükümete verip, karşılığında TOKİ’nin başka bir araziye yepyeni bir stat inşa etmesi teklifiydi. Ben bir Beşiktaşlı olarak bu teklife şiddetle karşı çıkıyorum. İnönü Stadı’nın bulunduğu bölge olağanüstü bir yer, böyle bir yerden vazgeçmek hiç akıl karı olmaz ki zaten böyle bir niyeti de yok Fikret Orman ve yönetici arkadaşlarının. Ek olarak, Beşiktaş kurulduğundan beridir bir semt takımı. Beşiktaş’ı Beşiktaş semtinden koparmak, taraftarın ruhunu emmek gibi olacaktır.

Eh madem deprem riski taşıyor dedik, ve de o bölgeden taşınmasın dedik, o zaman bir orta yol bulunmak zorunda. Şuana kadar çıkmazda olan stadın yıkılıp tekrar yapılma fikri, Beşiktaş’ın yeni başkanı Fikret Orman’ın başbakan ve kültür bakanıyla uzlaşmaya varması sonucu sanırsam artık bir sonuca varmak üzere, basından duyduğumuz kadarıyla… Her Beşiktaşlı ister ki aynı yerde 50-60bin kişilik bir statları olsun, içinde alışveriş merkezi-restoran gibi kulübe gelir kaynağı olacak tesisler olsun. Ancak o bölgeden vazgeçilmiyorsa, gerçekçi olmak gerek, 40bin kişiden büyük ve bahsettiğim tesisleri içeren bir stadı anlaşılan o ki kabul ettiremeyecek Beşiktaş yönetimi.


Şuanda konuşulan son örnek proje ise Berlin Olimpiyat Stadı… Berlin Olimpiyat’ın dış duvarları da sanki tarihi bir esermiş gibi yapılmış. İnönü Stadı’nın dış duvarları da gayet Dolmabahçe Sarayı’nın duvarıymış gibi, sanki tarihi bir esermiş gibi yapılıp düzenlenebilir diye düşünmekteyim. Böylece hem tarihi dokuyu korumuş olursunuz, hem de yeni ve daha modern bir stada sahip olmuş olursunuz. Bakalım yıllardır Arap saçına dönmüş olan bu konu nasıl sonuçlanacak, İnönü Stadı’nın akıbeti ne olacak ??

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder