27 Nisan 2012 Cuma

Sıkılmış bir adam: Pep Guardiola!



Guardiola 2008'de Frank Rijkaard'ın yerine geldiğinden beri tohumları atılmış bir sistemi şahlandırıp, başarıdan başarıya koşmuş bir teknik adam. Kimilerine göre dünyanın en iyi teknik adamı olarak gösteriliyor, ki kendisini bu tartışmaya sokacak kadar apoleti de kazandı. Şu geçen 4 sene içerisinde Guardiola ve yıldızları; 3 tane La Liga Şampiyonluğu, 2009 ve 2011'de Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu, 3 Süper Kupa ve iki kere FIFA Dünya Klüpler Şampiyonluğu kazandılar. Tartışmasız ki dünyanın açık ara en iyi takımını yarattılar ve yine dünya çapında muazzam bir sempati kazandılar. Her güzel birlikteliğin bir sonu var mıdır? En azından Barcelona bazında varmış evet. Guardiola bugün takıma önümüzdeki sezon Barcelona'da olmayacağını açıklamış. Zaten her kontrat senesinde uzun süre burada kalmayacağının sinyallerini  veriyordu. İmzaladığı tek senelik kontratlar olsun, açıklamaları olsun biz bunu hissettiriyordu.

Peki neden bırakıyor? Açıklamasına göre biraz ara vermek istiyor. Bir oda dolusu kupa almak yormuş demek ki. Neyse bence ana sebep Guardiola'nın sıkılmış olması. Çünkü Chelsea'ye karşı ilk maçtan sonra yaptığı açıklamada da "biz sadece böyle oynamayı biliyoruz, başka şekilde oynayamıyoruz. Belki de oyunumuzun yanına bir şeyler koymayı öğrenmemiz gerekiyor." demişti. Belki de bu "yanına bir şeyler ekleyecek" kişiyi kendisi olarak görmedi ve takımda bir değişikliğe ihtiyacın olduğunu düşündü. Ya da sadece uğraşmak istemedi.



İşin bir başka yönü de insanların bir kısmının Barcelona'dan sıkılmaya başlamış olması. Tamam ilk kez karşımıza bu futbolu koyduklarında mest olmuştuk ama her maç aynı topu izlemek bazılarına oldukça sıkıcı gelmeye başladı. Yani futbolu müthiş bir güzellikle oynuyorlar evet, ama her maç %70'e yakın topla oynamaları futbolu güzel yapan diğer bir unsur olan "mücadele"yi neredeyse 0'a indiriyor. Bir açıdan gözlerimizin pasını silerken, diğer açıdan Barcelona ne zaman 5. 'yi atacak diye beklemekten başka bir merak unsurumuz kalmıyor. Guardiola da elbette bu eleştirilere maruz kalmıştır. İspanyol medyasını yakından takip ettiğim falan yok ama, medya sonuçta.

Peki bundan sonra? Bundan sonrasını iki ayrı perspektiften merak ediyoruz. Pep bu noktadan sonra ne yapacak? Barça bu noktadan sonra ne yapacak? İşi daha zor olan tabi ki, Guardiola. Keza böyle muhteşem bir kadronun başında dünyanın en başarılı teknik adamlarından birine dönüştü ama başka oyuncularla ne yapabileceği merak konusu. İşin aslı ben düşüşe geçeceğini düşünüyorum. Barcelona ise kendisine uygun bir teknik adamı seçtiği takdirde yoluna çatır çatır devam edecektir. Şu anda Barça koltuğuna aday isimler olarak: Luis Enrique (B takımı teknik adamı) ve Marcelo Bielsa gibi isimler öne çıkıyor. Ancak koltuk böylesi geniş olunca adayları çoğaltmak da gayet mümkün. Arsene Wenger, Andre Villas-Boas ve Joaqim Löw gibi.. Bahsi geçen adayların hepsinin başarılı olacağını düşünüyorum. Bakalım kısmet.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder