17 Nisan 2012 Salı

Nihad Djedovic ve Galatasaray M.P uyumu



Josh Shipp’in insanın içini acıtan sakatlığından sonra, yerine gelen Nihad Djedovic’i şu birkaç maçta tanıyabildik. Neler yapabileceğini ve neler yapamayacağını tespit etme fırsatını bulduk tabi ki. Öncelikle şunu söylemeliyim ki, beklentileri aşan bir başlangıç yaptı Djedovic Galatasaray kariyerine. İsminin pek bilinmedik, namının pek duyulmadık olmasından dolayı kendisinden olan beklentilerimizi düşük tuttuk. Savoviç’te yaşanılmış olan hayal kırıklığının getirdiği ön yargının da etkisiyle Djedovic’in fazla iş yapmayacağını düşündük. Görünüyor ki, yanılmışız.

Çift tarafın da şanslı olduğu bir anlaşma aslında Djedovic ve Galatasaray arasındaki. Djedovic için şans çünkü: müthiş işleyen bir sistemin içine geldi. Aslında sezonun sonlarına doğru oyuncu transfer etmenin riskleri azımsanacak düzeyde değil. Sisteme ayak uyduramayabilir, takım arkadaşlarıyla anlaşamayabilir.. Ancak Galatasaray o kadar neredeyse mekanik bir sistemle oyununu oynuyor ki, basketbol zekâsı yüksek olan bir oyuncu takıma bir anda girip uzun zamandır oradaymış gibi performans verebiliyor. Peki, Galatasaray’ın şanslı olduğu nokta ne? Shipp’in gidişiyle zayıflayan belli başlı özelliklerini, başka değerli özelliklerle nötrleyebilme imkânını yakalamış olması.

Nihad Djedovic belki Shipp’in Galatasaray’a sağladığı rebound ve savunma katkısını sağlayamıyor ama hücumda ciddi bir çeşitlilik yaratıyor. Her ne kadar çok sevdiğim bir oyuncu da olsa J.Shipp hücumda tek düze bir oyuncu. Ancak Djedovic öyle değil. Djedovic topu aldığı zaman ciddi bir potaya gitme potansiyeli var. İşi daha güzelleştiren ve onu Galatasaray adına fark yaratan bir oyuncuya dönüştüren olay, penetresini yaptıktan sonra pota altına veya dıştaki boş oyuncuya doğru pası çıkartabiliyor olması. Bu da bizlere Nihad’ın basketbol zekâsının ve oyun görüşünün yüksekliğine dair ipucu veriyor. Bu yönüyle vatandaşı Emir Preldzic’e benzetmek yanlış olmaz sanıyorum. Ekstra olarak dış şut tehdidi de Shipp’e kıyasla daha yüksek. Boş şutları sokmakta genel olarak bir problem yaşamıyor Djedovic.

Eksik yönleri de, olumlu yönleri kadar açık aslında. Djedovic’in savunma konusunda ciddi zaafları var ve oyunun bu yönünde Shipp’i mumla aratıyor orası kesin. Ne zaman bir perdeye takılsa, rakibine şut imkânı veriyor veya adam kaçırıyor. Ancak ben bu yönünü de geliştireceğini düşünüyorum. Bu takıma hemen hemen her gelen oyuncunun zaman içinde bu sistemde yoğurularak oyunlarına bir şeyler kattığını görebiliyoruz. Bence Djedovic’in geliştireceği yönü de savunması olacak.

Djedovic’in kontratı şimdilik sezon sonuna kadar ama ben önümüzdeki sezon da onu buralarda göreceğimizi düşünüyorum. Twitter hesabından Galatasaray’da uzun süre kalmak istediğini belirtmiş Bosnalı oyuncu. Uzun süre ne kadar olur onu bilemem ama şahsen Djedovic ve Josh Shipp ikilisinin seneye yan yana oynamasını izlemek istiyorum. Bence birbirlerini tamamlayan ve efektif bir ikili oluştururlar..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder