19 Nisan 2012 Perşembe

Spor filmi sevenlere öneriler: Moneyball!



Uzun bir aradan sonra “Ya sakatlanmasaydı” kuşağımıza devam ettiğimize göre, geride kalmış bir köşemizi daha gün ışığına çıkartalım. Spor filmi önerileri..

Bu sefer tavsiye ettiğim film 2011 yapımı bir Brad Pitt filmi. Gerçek bir hikayeden yola çıkmış olan Moneyball’da pazar imkanı ve bütçesi zayıf olan bir beyzbol takımı Oakland A’nın serüvenini izliyoruz. Brad Pitt bu takımın genel menajeri Billy Beane olarak karşımıza çıkıyor. Yardımcı oyuncu olarak ise komedi filmlerinin değişilmez tombiklerinden olan Jonah Hill’i görüyoruz. Jonah Hill’in karakteri Peter Brand de Harvard’da ekonomi eğitimi almış bir beyzbol fanatiği.

Moneyball her zaman arkadaş muhabbetlerinde konuştuğumuz, paranın yerinin arttıkça sevdiğimiz tutku duyduğumuz oyunlarda adaletsizliğin artmasını çok iyi bir şekilde işlemiş. Küçük balıkların ne olursa olsun, büyük balıklar tarafından yenilmesine karşı çıkan bir adamın hikayesi gerçekten ilham verici. “Madem bu sizin oyununuz ve bu şekilde siz kazanıyorsunuz, o zaman ben de sizin oyununuzu başka bir şekilde oynarım” düşüncesiyle yola çıkan Billy Beane’nin yaşadığı zorlukları ve imkansızlıkları görmek insanı düşündürüyor. Ancak iyi bir liderin en iyi yaptığı şey kendi bilgilerini en iyi şekilde kullanmak değil, başka insanların bilgilerini en iyi şekilde kullanmaktır. Billy Beane’in de bu doğrultuda takımındaki yetersizliği görüp, analizlerini yaptırmak için Peter Brand’e güvenmesi başarısının anahtarı olarak karşımıza çıkıyor. Brand’in çıkarttığı istatistiksel bakış açısı, sporda daha önce denenmemiş bir yöntem olarak Oakland A’nın kaderini belirliyor. Sporun yönetimsel iç yüzünü anlatan bu filmi seveceğinizi tahmin ediyorum. Özellikle o telefon başında gerçekleştirilen anlık transferleri izlemek benim çok hoşuma gitmişti. Çok fazla da spoiler vermeden, filmin fragmanını paylaşayım buyurun.

1 yorum:

  1. Güzel bir film gerçekten. Beni en çok takımın başarısı için Giden oyuncuların yüzdeliğini başka bir toplamda yüzde ile doldurmaları hoşuma gitti. Aslında yapılan her hamlenin bir yüzdesel başarısı ve bir riski vardır. Bunları iyi hesaplarsanız alacağınız verimide bilirsiniz.

    YanıtlaSil