9 Kasım 2011 Çarşamba

Avrupa Ligi'nde takımlarımızın maçları



Avrupa Ligi'ndeki takımlarımız Anadolu Efes, Fenerbahçe Ülker ve Galatasaray Medical Park bugün ve yarın gruplarındaki 4. maçlara çıkacaklar. Sırasıyla kısa kısa bu maçlara göz atalım.

Anadolu Efes - Maccabi Electra

Çok zorlu grubuna rağmen şimdiye kadar Avrupa Ligi'nde en başarılı Türk takımı olan Anadolu Efes evinde bir başka zorlu konuğu ağırlayacak. Hiç beklenmedik bir şekilde evinde Spirou'ya yenilen Anadolu Efes, sonrasında deplasmanda Milano'yu yenerek önemli bir galibiyet aldı. Şimdi sıra Maccabi Electra'da. Ancak oldukça zor bir karşılaşmanın bizi beklediğini söyleyelim. Kariyerinde Efes Pilsen koçluğu da bulunan David Blatt'ın çalıştırdığı Maccabi'nin geçen sezon final-four yaptığını da hatırlatalım. Kadrosunda Jordan Farmar ve Schortsianitis gibi çok önemli oyuncular bulunduran Maccabi de temsilcimiz gibi 2-1'lik durumda. Yıldızlarımızdan Sasha Vujacic de rakibin önemli oyuncularından Eliyahu da maçtan önce verdikleri açıklamalarda Sinan Erdem'de olacak olan taraftar etkisinden ve maçın ne kadar zor geçeceğinden bahsediyor. Gerçekten de taraftar desteğine oldukça ihtiyacımız olan bir maç. Ancak kadro kalitesi olarak da rakibimizden geride kaldığımızı söyleyemeyiz. Yani temkinli olmamız ancak korkmamıza da gerek olmayan bir maç. Tarence Kinsey'nin sakatlık probleminin olması bizim için bir dezavantaj, çünkü belki de takımın en formda oyuncusuydu. Sasha Vujacic'in bu maçta biraz daha vitesi arttırıp "takımın yıldızı" gibi bir performans sergilemesi gerekiyor. Ancak Anadolu Efes adına en önemli parametre savunma sertliği. Çünkü kazandığımız iki maçta da savunma performansımızın ön plana çıktığını görebiliriz. Özellikle de Emporio Armani Milano gibi bir takımı 54 sayıda tutabilmek (hem de deplasmanda) çok önemli.

Olympija Ljubliana - Galatasaray Medical Park

Galatasaray için kendi evinde kaybettiği Unics Kazan maçının telafisi niteliğinde olan bir karşılaşma. Zaten Galatasaray'ın kuralar çekilir çekilmez gözüne kestirdiği iki takım Olympija Ljubliana ve Asseco Prokom'du. İlkini deplasmanda yenmeyi başaran Galatasaray bu maçı da alırsa gruptan çıkmak için ihtiyacı olan bir maçı da kapatmış olacak. Keza takım kaliteleri açısından bakarsak da Sloven ekibine üstünlük kurduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak tedbiri elden bırakmamak gerektiğini (Siena hariç) her Avrupa Ligi maçında bir kez daha öğreniyoruz. Bu müsabakada da daha maçın başından itibaren sert savunmayı başlatıp hücumda da sürekli olarak yumruklarla rakibin gardını zorlamamız gerekiyor. Oktay Mahmuti gibi tecrübeli bir koç da muhakkak takımını bu konuda uyaracaktır. Temsilcimizin sloveni Jaka Lakovic'in bu maçta skor yükünü taşıması işi kolaylaştıracaktır. Çünkü Galatasaray'ın hücumda Avrupa Ligi seviyesindeki savunmalara karşı zorlanabildiğini görüyoruz. Bunun temel sebebini de Türk oyun kurucuların yeterli olmamasına ve pivotların sayı üretmek için ikili oyunlara muhtaç olmasına bağlıyorum. Songaila'nın form tutması çeşitlilik ve bitiricilik açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum ancak henüz bu formu yakalamış değil. Bakalım beklentilerimize paralel bir maç izleyecekmiyiz.

Bilbao Basket - Fenerbahçe Ülker

Şimdiye kadar Türk takımları arasında beklentiyi karşılayamayan takımımız Fenerbahçe Ülker. 3 maçın sonun 2 mağlubiyet (formsuz Olympiakos ve içeride Caja Laboral), 1 galibiyet (Nancy) alındı. Gruptaki geleceğini daha zora sokmamak için temsilcimizin bu maçı kazanması gerekiyor. Keza kadroları kıyaslamak bile yanlış olacaktır. Daha bundan 3-4 sene öncesine kadar çok zayıf bir takım olan Bilbao Basket'in Avrupa Ligi seviyesine kadar yükselmesi de ayrı bir başarı öyküsü. Temsilcimizden Neven Spahija ve Ömer Onan da maç öncesi açıklamalarında bu maçın ne kadar önemli olduğunun farkında olduklarını belirttiler. İki ekibin kıyaslamalarında 3'lük ve 2'lik yüzdelerinin birbirine çok yakın olması dikkat çekiyor. Bilbao Basket 2'liklerde %57, Fenerbahçe %56 ile isabet buluyor, 3'lüklerde ise bu oranlar %29'a %26. Evinde oynayacağı bu maçta takım kimyası bu denli yüksek olan bir takım elbette maçı hiç bırakmadan sonuna kadar mücadele etmeye çalışacaktır. Fenerbahçe'nin değişik nedenlerden kaynaklanan formsuzluğu ise düşündürücü bir durum. Ancak ne olursa olsun bu maçı kazanmak sarı-lacivertliler için son derece önemli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder