27 Kasım 2011 Pazar

Bir Selçuk İnan yorumu



Son 3-4 senede Türkiye’de orta sahada en çok dikkat çeken oyuncu kimdir desek, şüphesiz ki çoğumuzun diyeceği isimler arasında Selçuk İnan da yer alır. Kariyeri adına Manisaspor’dan Trabzonspor’a geçişi çok önemli bir dönüm noktası. Manisaspor’da Ersun Yanal ile çalışan (Arda Turan ile de birlikte oynadılar), sonra da Trabzonspor’da Şenol Güneş ile çalışan Selçuk her geçen sezon oynadığı futbolun üzerine koyarak devam etti. Şimdi de Galatasaray forması altında Fatih Terim ile çalışıyor. Kariyerinde bu tarz teknik adamlarla beraber olmak Selçuk için çok önemli bir şans. Ancak bana göre Selçuk adına içinde bulunduğumuz sezon son derece önemli ve kritik. Çünkü artık oynadığı başarılı futbolu bir üst düzeye çıkarabilip çıkaramayacağı sorusu var karşımızda. Eğer ki çıkarabilirse, hem Türk futbolu adına hem de Galatasaray adına belki seviye atlatmayacak ama önemli fark yaratabilecek bir oyuncu kazanılmış olur. Peki Selçuk futbolunu nasıl daha yukarı taşıyabilir?

Her oyuncunun yapabildiği pozitif şeyler olduğu gibi, yetersiz kalan yerleri de vardır. Bu yetersiz özellikleri geliştirmek de (yetenek varsa) oyuncunun elinde. Selçuk’un en iyi yaptığı işler; müthiş isabetli uzun toplar atabilmek, kaleyi karşısına alınca çok etkili vuruşlar çıkartabilmek ve etkili duran toplar kullanabilmek (cepheden, yandan) diyebiliriz. Bu özellikleri zaten oldukça üst düzey, daha da yukarı taşıyabilirse eyvallah ama bu şekilde de mesuduz. Peki eksik kalan yönleri neler? Daha üst düzey bir orta saha oyuncusu olmak isteniyorsa, kesinlikle top sürüşünü (dribbling) ini geliştirmesi gerekiyor. Pek hızlı ve çabuk bir oyuncu olmaması bu alanda kendisine dezavantaj yaratıyor. Ancak yine de savunma hattından pas alındıktan sonra veya orta sahada top tıkanınca bir 20 metre topla beraber koşu yapabilmeli diye düşünüyorum. Bir başka geliştirebileceği özellik ara paslar. Kesinlikle kötü ara pas atıyor demiyorum, ancak daha istikrarlı bir şekilde “öldürücü pasları” atabileceğini düşünüyorum. Keza bu yetenek de, saha görüşü de kendisinde mevcut.

Selçuk İnan artık gerek Galatasaray, gerek milli takım olsun daha fazla göz önünde. Ancak kendisi adına bir şans olan ise Galatasaray’ın yeni bir yapı oluşturduğu için biraz toleranslı olması. Yani daha çok risk alıp, daha çok zorlayabilir. Bakalım Alex’in “Türkiye Ligi’ndeki en beğendiğim oyuncu” dediği Selçuk, Avrupa’da üst düzey denebilecek bir orta saha oyuncusuna dönüşebilecek mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder