27 Kasım 2011 Pazar

Bir Necip Uysal beklentisi..



Kartal’ın gelecek seneler için belki de en fazla şey beklediği oyunculardan biri Necip Uysal.. Bu beklentiyi de hem potansiyeli ve hem de yaşına göre gayet iyi olan fiziğiyle hak ediyor. Kişilik olarak ise yine “efendi” görüntüsü ve saha içindeki mücadeleci yapısıyla Beşiktaş taraftarının kalbinde özel bir yer edinmiş durumda. Necip’in şansı (ve işin güzel tarafı) Beşiktaş A takımı ile çıktığı 3. sezon olmasına rağmen hala 20 yaşında olması. Bu tarz kişilikli genç oyuncular her geçen sezon kendilerine saha içi ve mental olarak bir şeyler katarak ilerler. Bu bahsettiğime yurt içinden Mehmet Topal, Arda Turan gibi oyuncuları örnek gösterebiliriz. Keza ortak bir yanları da Avrupa sahnesine açılmış olmaları. Bir de kendisine bir şey katamayan oyuncular var ki onların örnekleri sürüsüne bereket.. Sercan Yıldırım, Batuhan Karadeniz.. Necip’in de örnek alması gereken oyuncunun ilk gruptan Mehmet Topal olduğunu düşünüyorum. Kıyaslarsak Topal biraz daha defansif yönleri ağır basan bir oyuncu ama fiziksel olarak ve karakter olarak bir birine yakın oyuncular. Necip’in ideal karışımı “iki Mehmet” Topal ve Topuz’dan oluşabilir ancak tabi biraz zor bir karışım yarattık.

Necip’in ilerleyen yıllarda ortaya koyması gereken futbol rolü çift yönlü orta saha. Teknik ve fizik yapısı da bu role elveriş tanıyor. Ancak kesinlikle kolay değil. Çünkü henüz bu yolun başlarında. Daha çok top kullanmalı ve pas trafiğinde daha efektif bir yer edinmeli. Bu becerisini geliştirdikçe özgüveni de daha yükselecektir. Keza yaşına göre özgüveni de hiç fena değil. Top sürme becerisini de biraz geliştirirse kendisine ekstra bir önemli silah edinmiş olur fakat bu Necip’in sonraki aşamaların işi. Top sürmeye gelene kadar biraz daha şutunu geliştirmesi gerekiyor. Şöyle bir bakacak olursak 3 sezonda çıktığı 44 maçta sadece 1 golü ve 1 asisti var. Necip sıradanlıktan sıyrılmak adına daha önce bahsettiğim gibi hücum özelliklerini daha yukarılara çıkartmalı ve belki de şut tehdidini geliştirmeli.

Aslında Necip de tecrübelendikçe daha çok ileriye oynamaya çalışıyor. Bu sene her ne kadar form grafiği düşük de olsa, denemesi ve çabalaması bile güzel gelişmeler. Avrupa’nın önemli kulüpleri bu tarz genç oyuncuları her zaman takip eder. Necip de bence takip edildiğinin ve kendisini geliştirmenin yine kendisini nelere taşıyabileceğinin farkında olmalı. Çünkü bu potansiyelinin hakkını vermezse yine en çok kendisine yazık eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder