27 Kasım 2011 Pazar

Karadeniz'de Kartal uçtu

Hafta içinde Şampiyonlar Ligi’nde Inter’e karşı iyi bir oyun sergileyip berabere kalan Trabzonspor, Süper Lig’de haftanın en kritik maçında Beşiktaş’a evinde 1-0 mağlup olmaktan kurtulamadı. Lig ve Avrupa maçları yüzünden en sıkışık fikstüre sahip olan 2 takımın birçok pozisyona sahne alan bu tempolu maçı, bizlere seyir zevki yüksek bir futbol izletti.

Beşiktaş’ta teknik direktör Carlos Carvalhal’ın maça başladığı 11 çok tartışılabilir. Öyle ki 4 defansa ek olarak orta sahada İbrahim Toraman, Ernst gibi 2 defansif isim ve kanatta defansif özellikleri ön planda bir Ekrem Dağ ile başladı maça. Fakat bu defansif kadro büyük ölçüde Trabzonspor’u ve özellikle Burak Yılmaz’ı birkaç pozisyon dışında kilitlemeyi başardı. Maçın son çeyreğinde de Trabzon’un Şampiyonlar Ligi maçı yorgunluğunu göz önünde bulundurarak yaptığı Ekrem-Mustafa Pektemek değişikliği sonrası Mustafa’nın takipçiliğini göstererek takımına penaltı kazandırması ve rakibi 10 kişi bırakması, takıma galibiyeti getirdi. Dolayısıyla Beşiktaş’ın hocası, maç öncesi ne planladıysa, neyi amaçladıysa (ilk amacı gol yememek, rakibin fizik gücü düşünce de gol bulmak) bunu sahada başarmış oldu.

Ayrıca Beşiktaş’ta bireysel performansına değinmek istediğim 2 futbolcu var. Bunlardan ilki Ekrem Dağ. Sağ açıkta oynayan Ekrem Dağ’ın, takımına hücumsal anlamda bir katkı vermesi çok zordu, keza oyunda kaldığı süre içerisinde birçok top kaybı yaptı. Diğer oyuncuya ise olumlu yorum yapalım : Ricardo Quaresma. Bu sezon çok eleştirilen Quaresma, son haftalardaki en etkili performansını ortaya koydu ve gol orucunu bozarak takımına galibiyeti getiren isim oldu.

Trabzonspor ise, maça Inter maçında iyi oynayan kadroyla başladı. Beklendiği gibi ilk yarıda daha baskılı oynayan Bordo-mavililer, ikinci yarı kondisyonunun düşmesiyle oyunun hakimiyetini çoğunlukla Beşiktaş’a teslim etti. Trabzon’un gol yükünü tek başına sırtlayan Burak Yılmaz’ın da Beşiktaş stoperleri arasında istediği pozisyonları pek bulamaması, takımın gol atamamasındaki başlıca sebepti. Şenol Güneş’in katkılarıyla Türkiye’deki takımlar arasında en sistemli futbolu oynadığını düşündüğüm Trabzonspor, bu mağlubiyetle liderin 5 puan gerisine düşmüş oldu, ancak yine de Trabzon’un zirveye oynayacağını ve play-off’un önemli adaylarından biri olduğunu düşünüyorum.

Yazımı bitirirken maç boyunca özellikle Trabzonsporlu taraftarların aşırı derecede tepkisini çeken hakem Fırat Aydınus’tan bahsetmek istiyorum. Maçın temposunu düşürmeyerek avantaj kuralını maç içinde çok iyi uyguladığını ve ufak 1-2 hata dışında maçı mükemmele yakın yönettiğini düşünüyorum. Burak Yılmaz’ın el beklediği pozisyonda (ki bence uzaktan yakından alakası yok), yaptığı fauller sonrası seyirciyi tahrik edici tepkiler göstermesi, Trabzon taraftarını da galeyana getirdi. Hakemlerimizin bir kısmı evet formsuz olabilir, fakat iyi maç yönettikleri zaman bile tepki göstermeye başladık kendilerine. Bu gidişat hiç de iyiye alamet değil…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder