12 Kasım 2011 Cumartesi

YA SAKATLANMASAYDI !




Ve evet. Uzun bir aradan sonra “ Ya sakatlanmasaydı? “ yazısı yazmak istedim. Bu kadar gündemi meşgul eden konular mevcut iken biraz nostalji olsun hem de biraz kafalar dağılsın istedim. Bu sefer konuğumuz çok uzaklardan. Bütün basketbol dünyasının görüp görebileceği en yumuşak bileklere sahip pivotu. 2.29’luk dev Yao Ming.

Yao Ming, Çin’de Shangai Sharks takımında oynadıktan sonra 2002 NBA Draft’ında Houston Rockets tarafından 1.sırada seçildi. O sene takımın yıldızları Steve Francis ve Cuttino Mobley idi. Bu kadar topu paylaşmaktan yoksun iki adamla geçirdi ilk iki sezonunu Yao. İlk sezonunda 82 maçın tamamında oynamış ve bunların 72’sinde ilk beş çıkmıştı. Çaylak sezonunda 13.5 sayı 8.2 ribaunt 1.8 blok ortalamalarını tutturmasına rağmen yılın çaylağı ödülünü Amar’e Stoudemire’a kaptırdı. 03-04 sezonunda ilk 5’e tamamen yerleşen Yao, Houston’ın play-off’lara katılmasında büyük rol oynadı. Lakabı “ the dynasty “ olan bu dev için Houston Rockets formasını amblemini satış stratejilerini değiştirdi. Takımın amblemi ve forması Çin esintilerini taşıyor dersek yanılmış sayılmayız. Fakat ikinci sezonunu başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra, onun kariyerini çok etkileyecek sakatlık sorunları baş göstermeye başlamıştı. 04-05’te 2, 05-06’ta 25, 06-07’de 34, 07-08’de 27, 08-09’da 5 maç kaçırdı çeşitli sakatlıklardan dolayı. Fakat asıl problem 08-09 sezonunun sonunda yaşadığı ciddi sakatlıkla başladı. Sol ayağındaki stres kırığı sebebiyle sahalardan uzun süre uzak kaldı dev pivot. 09-10 sezonunun tamamını kaçırdı.10-11 sezonunda ise geri döndü 18 maçta forma giydi fakat sakatlığı tekrarladı ve sezonu yine kapattı. 2011 yılının Temmuz ayında bir basın toplantısıyla basketbol kariyierini noktaladığını açıklayarak sevenlerini üzdü Yao Ming.

2002’den bu yana 476’sı ilk beş olmak üzere 486 maça çıkan, 6 kez All-Star heyecanını yaşayan ve sakatlığından ötürü oynayamadığı maçlar dahil hepsinde All-Star oylamasında birinci oldu. 9247 sayı attı ve 4494 ribaunt aldı ve kariyerini 19.2 sayı ve 9.2 ribaunt ortalamalarıyla noktaladı.

Peki Yao 4 ay önce noktaladığı basketbol kariyerinin dışında neler yapıyor? Öncelikle “ Yao Foundation “ adlı multi-milyonerlik bir yardım kuruluşunun başkanlığını yapıyor. Ayrıca Çin Basketbol Ligi takımlarından ve NBA’e gitmeden oynadığı takım olan Shanghai Sharks’ı satın aldı. Ve üniversiteye başladı. 30 yaşında olmasına rağmen, NBA için okulu erken bırakmasından dolayı tekrar üniversiteye dönme kararı aldığını açıklayan Yao, matemeatik, İngilizce ve modern Çin tarihi derslerini almakta.

Yazımı noktalamadan önce Yao Ming’le ilgili son bir olayı anlatmak istiyorum. Charles Barkley’i çoğunuz biliyorsunuzdur. Kariyerinin başlarında, Barkley bir iddia atmıştı ortaya. Eğer Yao bir maçta 19 sayının üstüne çıkarsa herkesin önünde bir eşşeğin k*çını öpeceğini söylemişti. Bu açıklamadan hemen 3 gün sonra oynadığı maçta 22dk’da 9/9 şut isabetiyle 20 sayı bularak Barkley’i tüm dünyaya rezil kepaze etmiştir.

David Stern’ün de söylediği gibi NBA ile Çin arasında kurulan köprünün temeli olduğunu ve NBA’in globalleşmesine, sevecen tavırlarıyla büyük yardım sağlayan, sakatlıklar izin verseydi eğer Hall of Fame’e kesin girebilecek olan bu Çinli dev pivotu parkelerde çok arayacağız gibi gözüküyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder