2 Eylül 2011 Cuma

İngiltere'de transferin çılgınca geçen son günleri



İngiltere'de oldukça hareketli ve paraların su olup aktığı bir transfer dönemini daha geride bıraktık. Harcanan 485 milyon sterlinle bir kez daha rekor kırıldı. Her geçen sene biraz daha yükselen bu rekor, futbol piyasasının/endüstrisinin çılgın düzeylere ulaştığı bu dönemde; önümüzdeki senelerde de yükselerek devam edecek gibi gözüküyor. Bu transfer döneminin başlarında gerçekleşen transferlerin bazılarını zaten incelemiştik. Şimdi de transfer döneminin son günlerinde gerçekleşen transferlere kısa kısa bakalım.

İngiltere'de en çok transfere ihtiyaç duyan takımlardan biri tartışmasız Arsenal'di. Bu gazla transferin son iki gününde Andre Santos, Mikel Arteta, Yossi Benayoun (kiralık), Park Chu Young ve Per Mertesacker'i kadrosuna kattılar. Andre Santos ile ilgili yorumumu bir kaç yazı önce yapmıştım, kendimizi tekrarlamayalım. Mikel Arteta diyelim. Arteta uzun yıllardır tanıdığımız, bildiğimiz bir oyuncu. İlk çıktığı yıllarda geleceğin büyük yıldızlarından olması bekleniyordu ancak bu seviyeye yükselemedi. Yüksek teknikli ve skoru değiştirebilecek bir oyuncu. Ancak son yıllarda sakatlıklarla ilgili sorun yaşadığını da belirtelim. Yossi Benayoun ise bence lüzumsuz bir transfer. Çıtkırıldım fiziğiyle hem Chelsea hem de Liverpool kariyerinde Premier League'de başarılı olamayan Benayoun'un Arsenal'de de durumun çok farklı olacağını düşünmüyorum. Ancak kiralık olması nedeniyle en azından bir yerinden tutulabilecek bir transfer. Park Chu Young ise Monaco'da iyi bir sezon geçirip 3.5m euro civarı bir bedelle Arsenal'in yolunu tutmuş. Kendisini tanıdığımı söylesem büyük yalan olur. Bakalım 2-3 maç oynasın kendini belli eder. Per Mertesacker'i ise Werder Bremen ve Alman milli takımından tanıyoruz. Başarılı stoper de 11.3m euro gibi bir bedele Arsenal'in yolunu tuttu. Mutlaka belli ölçüde katkı verecektir. Bu transferlerin hiç birinin genç oyuncular olmaması da Arsene Wenger açısından şaşırtıcı. Yalnız şöyle bir şeye de dikkat çekelim. Arsenal'in Gervinho dışında bu transfer döneminde harcadığı para aşağı yukarı 50m euro. 50m euro gibi bir paraya kimler alınırdı kimler.. Mesela benim Arsenal için en çok istediğim oyunculardan biri Yoann Gourcuff'tu. O tarz bir oyuncu alınsa çok katkı verirdi.

Arsenal'den sonra da Tottenham'dan bahsedelim. Gidenler; Peter Crouch, Palacios, Alan Hutton, Jenas ve David Bentley. Gelen ise Scott Parker. Peter Crouch ve Wilson Palacios'un transferini Stoke City açısından da Tottenham açısından da oldukça başarılı buluyorum. Crouch da Palacios da Tottenham'da beklenileni veremedi. Özellikle Crouch'un Tottenham oyun yapısına ters düştüğünü düşünüyorum. Aksine Stoke City'de ise iki oyuncu da daha başarılı olacaktır. Crouch ileride topların şişirildiği oyuncu olacak, Palacios ise basan ve fiziksel olarak güçlü olan Stoke orta sahasına katkı verecektir. Bentley ve Jenas da düzenli forma şansı bulamayan oyunculardı ve gidişleri Tottenham için çok bir şey kaybettirmeyecektir. Hutton'ın gidişiyle de ilk 11'e Vedran Corluka geçecektir. Kendisi beğendiğim bir oyuncu; o da Hutton'ın yokluğunu çok yaşatmayacaktır. Yedeğinde ise genç Kyle Walker olacak. Transferin son günlerinde takıma katılan tek isim ise Scott Parker. Tottenham'ın orta sahaya kesinlikle bir takviye yapması gerekiyordu. Bunu da Premier League'de geçtiğimiz sezon en iyi orta saha oyuncusu seçilen Scott Parker'ı alarak gerçekleştirdiler. Kağıt üzerinde çok iyi ve cuk oturan bir transfer. Tecrübeli orta saha oyuncusunun Tottenham'a ne katacağını bir an önce görmek için sabırsızlanıyorum. Son olarak Modric ile ilgili Tottenham'ın enayilik yaptığını düşünüyorum. Bahsedilenlere göre Chelsea 40m euroya kadar teklifini çıkarttı ancak Tottenham bu oyuncuyu bırakmadı. En azından bence bu transferi takıntılık yapan Hotspur kısacası "enayi"lik yaptı.

Bunların dışında Raul Meireles Liverpool'dan 12m pound karşılığında Chelsea'ye geçti. Son dakikada Meireles'in gitmek istemesi Liverpool için kayıp Chelsea için kazanç oldu diyebiliriz. Malum bu sene güçlenen kadrosuyla yukarıları hedefleyen Liverpool için Meireles'i kaybetmek pek de iyi olmadı.

Piyasası yüksek olan, büyük kulüplerin de peşinden koştuğu Birmingham'lı sol bek Scott Dann 7.7m pound karşılığında Blackburn'e transfer oldu. Blackburn aynı zamanda Everton'dan Yakubu'yu da kadrosuna kattı.

Fulham ihtiyacı olan forvet mevkisine Twente'den Bryan Ruiz'i 10.6m pounda transfer etti.

Sunderland Nicklas Bendtner'i kiraladı ve böylelikle belki de muhtemel bir Asamoah Gyan'ın transferine onay verme ihtimalleri arttı.

Öne çıkan bir başka takım ise Shaun Wright-Phillips ve Anton Ferdinand'ı kadrosuna katan QPR oldu. Sağ kanat Phillips ile stoper Ferdinand'ın ortak özellikleri iyi ama sorunlu oyuncular olmaları. Katarlı zenginlere satılan Queens Park Rangers bu sene sorunlu futbolcuları topladı diyebiliriz. (Joey Barton!)

Son olarak da Liverpool'dan Joe Cole'un Lille'e transfer olduğunu söyleyelim. Kiralık olarak Cole'u kadrosuna katan Lille'in önemli bir iş yaptığını düşünüyorum. Sattığı oyuncularla güç kaybeden Lille, bu transferle beraber sağ kanadını tekrardan sağlamlaştırdı diyebiliriz. Eğer ki uyum sorunu çekmez ve takıma kolay adapte olursa, Joe Cole Lille'de çok iş yapabilir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder