6 Eylül 2011 Salı

Bienvenu ve Joseph Yobo Fenerbahçe'de!



Fenerbahçe’nin son transfer hamlelerini 1-2 gün önce öğrenmiştik ve artık bu hamleler de resmileşti. Young Boys’dan Henri Bienvenu’yu bonservisiyle, Everton’dan Joseph Yobo’yu ise kiralık olarak 1 seneliğine renklerine bağladı. Kağıt üzerinde gayet iyi transferler. Ayrı ayrı iki transferi inceleyecek olursak;

Öncelikle Henri Bienvenu’ya bakalım. Yaşlı ve çok para alan Mamadou Niang’ı Al-Sadd’a 7.5m euroya satan Fenerbahçe, yerine ondan 10 yaş küçük 3’te biri parasına oynayacak olan Bienvenu’yu transfer etti. Bienvenu’yu Fenerbahçe karşısında oynadığı maçlarda izlemiş ve beğenmiştim. Ancak detaylı bir görüş bildirmek için birkaç kez daha izlemek gerekiyor. İlk bakışta hızlı ve mobil bir forvet olduğunu söyleyebiliriz. Yani durağan bir oyun yapısı yok. Niang’la kıyaslamak bence Niang’a ayıp etmek olsa da, fena bir hamle değil diyebiliriz. Eğer ki, ekonomik olarak bir küçülmeye gidiliyorsa bu tarz hamleler gayet başarılı. Bonservis bedelini biraz yüksek de bulsam (ben 2.5 – 3m tarzı bir bonservis bekliyordum 4m olmuş) yıllık alacağı ücretin düşük olması (1m) mali açıdan bir sıkıntı yaratmayacak. Niang’ı aratabilir fakat Bienvenu’nun genç bir oyuncu olması bu transferi geleceğe yönelik bir yatırım olarak da değerlendirebilmemizi sağlıyor.

Yobo’nun transferinin ise fazla uzadığını düşünüyorum. Bu transferin uzamasında Fenerbahçe’nin Yobo’yu bonservisiyle değil, kiralık olarak kadroya katma isteği etkili oldu. Oyuncuyu bonservisiyle satmak isteyen Everton Premier League’de transfer bitene kadar bu yüzden bekledi. Bonservisiyle almak isteyen başka bir takım çıkmayınca da Fenerbahçe Yobo’yu kiraladı. KAP’a gönderilen bildiride kiralama bedelinin 700bin euro ve oyuncunun maaşının 2.3m euro olacağı açıklandı. Yobo şahsen gayet beğendiğim ve başarılı bulduğum bir stoper. Tecrübeli oyuncu gösterişe kaçmadan tıkır tıkır işini yapıyor ve bana kalırsa bir savunmacı için çok önemli bir özellik. Geçen sene Yobo – Lugano’dan oluşan savunma hattı bu sene Serdar Kesimal – Yobo şekline döndü. Özellikle Türkiye için gayet iyi ve yeterli bir ikili. Aralarında uyum sorununun yaşanacağını da sanmıyorum. Belki kısa süreli bir uyumsuzluk olur ama uyum açısından ideal bir ikili diyebiliriz. Serdar yapabileceği potansiyel hatalar için, yanında Yobo gibi hızlı ve tecrübeli bir stopere sahip olması onun için önemli bir şans.

Bütçede daralmaya giden Fenerbahçe yönetimi bence kadroyu bütçe ölçüsünde küçültmedi. Giden oyuncuların arasında en çok yokluğu hissedilecek ismin Niang olduğunu düşünüyorum fakat diğer oyuncuların yokluğu pek de hissedilmeyecektir. Artık sezon başlasa da bu kadar konuştuğumuz oyuncuları saha içinde görsek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder