2 Ağustos 2011 Salı

Ah bir sakatlanmasaydı..

Michael James Owen


Blogumuzun teması itibariyle belli aralıklarla yapmaya karar verdiğimiz 'Ah bir sakatlanmasaydı..' bölümümüzde sakatlığı nedeniyle kariyeri sekteye uğramış, zorunluluktan kariyerini bitirmek zorunda kalmış ve ya ulaşabileceği yerlere ulaşamamış oyuncuları ele alacağız. İlk bölümümüzün konuğu olarak da İngiliz yıldız Michael James Owen'ı ele alıyoruz.
Kendisi çoğumuzun daha çocuk olduğu yıllardan beridir futbol dünyasının bir parçası. Belki de bu yüzden Owen'ın hala 31 yaşında olması şaşırtıcı geliyor.

İngiliz futbolunun son 15 senede çıkarttığı en büyük yeteneklerden biri olan Michael Owen, belki de spor dünyasında sakatlıklardan en çok çeken isimlerden biridir. 1996 yılında Liverpool altyapısından profesyonelliğe adım atan Owen ilk lig maçına çıktığında daha 17 yaşındaydı ve çıkışıyla beraber dünya çapında popüler oldu. Hızı, tekniği ve kusursuz bitiriciliğiyle bir anda parlayan bu genç yıldız yıllar içerisinde Liverpool taraftarı için de özel bir yere sahip olacaktı. Daha ilk düzenli forma giydiği 1997 sezonunda Liverpool'un en golcü oyuncusu olarak kalitesini de kanıtlamış oldu. Hem 1997 hem de 1998 sezonunda gol krallığını 2 başka oyuncuyla paylaştı. Her geçen yıl ününe ün katarak yoluna devam etse de daha o senelerden başlayan ve sürekli olarak tekrarlayan baldır sakatlıkları işini zorlaştırıyordu.Özellikle 99/00 sezonunun çoğunu kaçıran Owen bir sonraki sezonundaki performansıyla kariyerinin zirvesine çıktı. Özellikle Emile Heskey ve Robbie Fowler'la beraber Liverpool'un hücum gücünü rakiplerin korkulu rüyası haline getiren Owen yıllar içinde 'Kırmızılar'ın bütün başarılarında ve kazanılan kupalarında başrol oynuyordu. Ne yazık ki Michael Owen da yıllar boyu Liverpool forması giyip şampiyonluk sevinci yaşayamayan yıldızlardan biri oldu. Belki de düzenli olarak yaşadığı sakatlık sorunları olmasa ve düzenli istikrarlı bir form grafiği tutturabilse Liverpool'un bu şanssızlığını bile kırabilirdi.


90'lı yılların sonundan itibaren magazin basınının da gözdesi haline gelen Owen'ın popülerliği futbol dünyasıyla sınırlı kalmamaya başlamıştı. Hatta öyle ki magazin dergilerinin kapağını süsler olmuştu. 2003/2004 sezonuna kadar Liverpool formasını terleten Michael Owen gösterdiği yüksek performansın ödülünü, belki de tarihinin en parlak kadrolarından birini kuran Real Madrid'e transfer olarak aldı. İkinci bir David Beckham olayı yaşayan azımsanmayacak düzeyde Liverpool taraftarı bu transferden dolayı Michael Owen'a cephe aldı. Keza Owen'ın kariyeri de bundan itibaren hiç bir zaman eski parlaklığına kavuşamayacaktı. Real Madrid kariyeri sadece 1 sene süren Owen, brezilyalı efsane forvet Ronaldo'nun arkasından takımın en golcü ikinci oyuncusu oldu ve oynadığı dakika/ attığı gol oranı olarak takımın en iyisi oldu. Ancak kendisi Madrid'de mutlu olmadığı için tekrardan İngiltere'ye dönmek istiyordu.

Owen'ın kariyerindeki düşüş, bir sene sonra tekrar Premier Lig' e dönüp Newcastle United'ın yolunu tutmasıyla başladı. Oysa ki transferinin bedeli 25 milyon euro gibi büyük bir meblağdı. Yine oynadığı dönemlerde fena top oynamasa da Newcastle'daki ilk senesinin yarısından itibaren sakatlık belası tekrar baş gösterdi ve bu sefer yakasını bırakması pek kolay olmayacaktı. 2005 ve 2006 sezonlarında toplam sadece 14 maça çıkan Owen eski şöhretini yitirmiş ve fiziksel olarak çökmüş durumdaydı. Takip eden senelerde o kadar çok sakatlık yaşamasa da eski formundan bir hayli uzakta olan İngiliz forvet 2009 sezonunun başında Newcastle'dan ayrıldı.

Son transferini 25 milyon euroya yapan Owen'ın şimdi ki adresi ise bonservissiz olarak Manchester United oldu. 10 sene öncesinin en parlak yıldızlarından biri, istikrarsızlığı ve sürekli olarak yaşadığı sakatlıkları yüzünden artık rolü bir büyük takım için yalnızca bir yedek olmaktan ibaretti. Keza ManU'da geçirdiği iki sezonda sadece 5 gol atabildi. Hatta 2010 yılının ikinci yarısında yine sakatlanıp bir sezonu daha kapatmış oldu. Şimdi tekrardan yeni sezon hazırlıkları döneminde, ManU'nun Amerika kampında attığı gollerle form tutmaya çalışsa da her zaman olduğu gibi yine gelecek Owen adına belirsiz. Umarız kariyerinin son yıllarına gelmişken artık biraz sağlıklı Owen'ı izleyebiliriz.


Tabi ki böyle büyük yeteneklerin böyle sakatlıklar ve şanssızlıklar yaşaması biz futbol severleri üzüyor. Ya Michael Owen bu kadar çok sakatlanmasaydı ? Belki de kariyer olarak da İngiliz futbolunun en büyük forvetlerinden biri olabilir, Liverpool ile şampiyonluklar yaşayabilir, şu anda bile hala yüksek form grafiği ve olgunlaşmış futboluyla bizlere güzel futbolunu izletiyor olabilirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder