25 Ağustos 2011 Perşembe

Spor filmleri sevenler için "Hoosiers" ve "Glory Road"


Blogumuza bir bölüm eklemesi yapıp izlediğimiz, hoşumuza giden spor filmlerini buradan size ara sıra paylaşacağız. Spor filmi izlemeyi sevenler buradaki filmlere göz atarlarsa büyük ihtimalle seveceklerdir. İlk olarak 2 tane basketbol filmi paylaşacağım. İki film de Amerikan Kolej Basketbol (NCAA) liginde yer alan iki takımı konu alıyor. Bu filmler; Hoosiers ve Glory Road.

Öncelikle Hoosiers ile başlayalım. Bana kalırsa spor kategorisinde kült diyebileceğimiz filmlerden biridir. Basketbol ile ilgili olan herkesin keyifle izleyeceğini düşünüyorum. Hoosiers 1986 yapımı bir film ve başrolünde Koç Norman Dale karakteriyle Gene Hackman yer alıyor. Aynı zamanda gerçek bir hikayeden alıntı olduğunu da belirtelim. Filmde 1950'li yıllarda Indiana'nın küçük bir kasabasında bulunan bir kolej takımının NCAA finaline giden hikayesi anlatılıyor. Bahsi geçen dönemin basketbol anlayışını ve bu anlayışın değişim aşamasını çok keyifli bir şekilde görebiliyoruz. Hooisers'da Koç Norman Dale'ın o yıllarda oynatmaya çalıştığı, günümüz basketbolunun da temelini oluşturan "doğru şutu bulmadan önce en az 4 pas" felsefesi işleniyor. İlgilenenlere şöyle filmin fragmanını da şöyle verelim; http://www.imdb.com/video/screenplay/vi2983854873/. Basketbolun converseler ile oynandığı bir dönemi izlemek de insana ayrı bir eğlenceli geliyor.


Diğer önerdiğim film ise Glory Road. Öncelikle Hoosiers'ı sevenler bu filmi de sevecektir çünkü tema ve konu olarak birbirine yakın filmler. 2006 yılında çekilen Glory Road'da koç Don Haskins'in 1966 yılında batı Texas'taki küçük ve fakir bir takımı NCAA finaline götürmesi konu alınıyor. Ancak bu filmin benzerlerinden ayrışan bir yanı, o dönemdeki Amerikan toplumunun siyahi insanlara bakış açısını çok net bir şekilde gösteriyor. Don Haskins'in toplumda değer görmeyen ama yetenekleri çok yüksek 7 tane siyahi genci takımına katıp başarıya ulaşmasının hikayesini izliyoruz. )Ki o dönemde takımdan 1'den fazla siyahi oyuncu bulundurmaya bile şaşırtıcı bakılıyor.) Ben şahsen "zenci filmi" başlığı altındaki filmlerden çok haz etmiyorum, çünkü hepsi birbirinin aynısı geliyor. Ama bu filmde siyahi ve beyaz oyuncuların birbirine kenetlenmeleri bir "takım" olmaları çok güzel işlenmiş. Glory Road da gerçek bir hikayeden esinlenilmiş bir film. Böyle gerçek hikayeden esinlenilerek çekilen filmler bana spor filmleri arasında daha çekici ve güzel geliyor. İlgilenenler buyursun; http://www.imdb.com/video/screenplay/vi1095605529/.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder