13 Ağustos 2011 Cumartesi

Ya lokavt sona ermezse ?



Nba icra direktörü Billy Hunter, geçtiğimiz hafta yapmış olduğu açıklamada 2011-2012 Nba sezonunun büyük ihtimalle iptal olacağını söyledi. Zaten bu lokavt sürecinin her zamankinden çetin ve uzun süreceğinin sinyallerini geçtiğimiz Şubat ayında David Stern yaptığı şu açıklamayla belli etmişti: ”Oyuncular istediklerini yapabilirler, onlara Okyanus ötesinde oynamayın diye diretecek halim yok”. Haziran ayından itibaren birkaç kere görüştü oyuncular birliği ile Nba yöneticileri ve takım sahipleri. Zaten hem oyuncular birliği Başkanı Derek Fisher ve diğer oyuncular anlaşma noktasından çok çok uzak olduklarını belirtmişlerdi. Lokavt ne demektir ne değildir o konulardan ziyade, eğer lokavt sona ermezse bunun ne gibi sonuçlar doğuracağı hakkında yazmak istedim.

FIBA Nba oyuncularının Avrupa’da oynayabilmesi için gerekli olan izini çıkardı (Letter of clearence). İsteyen oyuncular lokavt süresi boyunca Avrupa’da oynayabilecekler fakat FIBA oyuncular sigorta masraflarını karşılamayacak. Yani oyuncular sigorta paralarını kendi ceplerinden verecekler. Deron Williams’ta bu sayede Beşiktaş ile sözleşme imzalayabildi. Keza Ersan İlyasova’da Anadolu Efes ile. Eğer lokavt bütün bu sezon boyunca sürerse Avrupa’da ki takımlarla anlaşma imzalayacak olan oyuncu sayısında ciddi artışlar olacağına inanıyorum. Geçtiğimiz sezon kariyeri bitti denilen Allen Iverson sayesinde Türkiye pazarı Amerika’da zaten büyük reklam yaptı. Şimdiyse Deron imzaladı ve Beşiktaş ciddi ciddi Kobe’yle ilgileniyor ki bütün bu hamleler büyük yankı uyandırmış durumda. Çoğu oyuncunun bütün bir sezonu boş geçirip kendi kendilerine antrenman yapmaktansa bir takımın parçası olup Euroleague gibi Dünyanın en büyük ikinci ligi’nde kendilerini denemek istemeleri güzel bir fırsat. Bu şekilde bir şekilde basketbol oyunun içinde olacaklar. Niye az önce kendi kendilerine dedim çünkü hiçbir NBA oyuncusunun kontratlarının bağlı olduğu takım yöneticileri, antrenörü hatta masörüyle konuşması çalışması yasak. Eğer bunu ihlal ederlerse bir milyon dolar gibi bir ceza yiyecekler. Tabi Kevin Garnett, Paul Pierce, Ray Allen, Dirk Nowitzki, Steve Nash gibi daha bir çok yaşları ilerlermiş oyuncu Avrupa veya Dünyanın herhangi bir yerinde oynamaya niyetleri olmayabilir ki bu da çok normal. Çünkü zaten NBA’de bir sezon oldukça uzun ve yorucu bir maraton. Avrupa’da yaşayacakları şanssız bir sakatlık kariyerlerini sekteye uğratabilir. Keza bu Kobe içinde geçerli çünkü onunda bir diz sakatlığı var ve şayet Beşiktaş’a gelirse bu sakatlığının hortlaması da korkutucu bir ihtimal. Bu tarz ihtimalleri düşünüp Amerika’da kalmayı tercih edecek oyuncular da olacaktır. Daha hiçbirşey belli değilken zaten Deron Williams, Nicolas Batum, Ersan İlyasova gibi oyuncular çeşitli takımlarla anlaştılar ve bunları takip edecek oyuncular mutlaka olacaktır. Bekleyip göreceğiz.

NBA oyuncuların Avrupa veya Dünyanın diğer ülkelerinde oynamaları başta oradaki basketbol severler için büyük bir şans. Herkes bu oyuncuları canlı canlı izlemek için can atıyorlar. Anadolu Efes’in Hido’yla, Fenerbahçe’nin Memo’yla ilgileniyor olması bile Türk basketbol severleri yeteri kadar heyecanldırdı bile. Bu oyuncular için ödenecek rakamlar ise dudak uçuklatan cinsten. Çoğu oyuncu belki sadece para için gelecektir bazıları ise sadece basketbolu düşünüp imza atacaklardır. Nolursa olsun onları hiç seyredememekten iyidir. Bir basketbol sever olarak duygusal bir düşünce bu ama her ne kadar şu an için anlaşma sağlanamayacak gibi gözükse de önümüzde daha çok zaman var ve gün gelir anlaşırlarsa bu oyuncular Amerika’ya dönecekler. Mantıklı düşününce ise bu transferlerin başarı için yani uzun vadeli hareketler olmadığından çok doğru olduğunu düşünmüyorum. Nba açısından zaten maddi olarak büyük bir kayıp(yayın gelirleri vs.)ama şimdilik daha avantajlı gözüken oyuncular birliği sendikası bu işi en azından 2-3 ay daha uzatacak gibi duruyor çünkü iki taraf ta geri adım atmaktan ziyade birbirlerine mesaj gönderme niyetindeler.

Yukarıda bahsettiğim gibi önümüzdeki günlerde "okyanus" dışına çıkacak daha bir çok oyuncu olacağı kanaatindeyim. Ve bu oyuncuları canlı canlı seyretmek karşımıza sürekli çıkacak bir fırsat değil. Tabii ki bu oyuncular gittikleri ülkelerde çok farklı bir heyecan yaratacaklar ama içten içe de bu lokavtın bir an önce bitmesini istiyorum. Çünkü NBA gerek Allstar etkinlikleri, gerek playoff heyecanıyla çok farklı bir organizasyon ve içten içe bir an önce Enes'in Utah Jazz'da neler yapabileceğini görmek isteyen benim gibi birçok kişi olduğuna eminim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder