14 Ağustos 2011 Pazar

Sıcağı sıcağına Arsenal


Newcastle United – Arsenal maçının akşamında kısaca bir değerlendirme yazısı yazmak istedim. Öğlen gibi yazdığım yazıda Arsenal ile ilgili endişelerimi kısaca belirtmiştim. Şimdi ilk maçlarından sonra biraz daha net görebildik bazı şeyleri.

Öncelikle Gunners’ın şu anki kadrosu itibariyle Fabregas’ın yerini doldurması imkansız. Bugün de gördük ki Fabregas olmayınca Arsenal orta sahası yaratıcılıktan oldukça uzak ve pas trafiğini efektif bir şekilde yapamayan oyuncular bütünü. Rosicky’nin pas trafiğini sağlaması beklenmemeli çünkü bunu gerçekleştiremez. Ayrıca yarın sakatlanmayacağının hiçbir garantisi yok. Arsene Wenger’in kesin ve tartışmasız olarak orta sahaya bir oyuncu transfer etmesi gerekiyor. Ancak kendisi dün yaptığı açıklamada “herkesin yerinin doldurulabilir olduğunu, büyük oyuncular kaybettiğiniz zaman diğer oyuncuların daha fazla insiyatif kullanarak onların yokluğunu kapatması gerektiğini ve böylelikle daha değişik ama daha az efektif olmayan bir sistemle oynayabileceklerini” söyledi. Bakalım vardır herhalde bir bildiği. Kendisi ayrıca şu an için bir savunma oyuncusu transfer etmeyi düşündüğünü de aynı açıklamasında belirtti.

Newcastle karşısında bugün Arsenal’in en tehlikeli olduğu bölümler ilk ve ikinci yarının ortalarıydı. Bu süre zarfında sağ kanattan arkada Sagna önünde Gervinho ile Newcastle’ın sol bekini (Esas sol bekleri Jose Enrique’yi de sattılar) dağıttılar. Keza bu süreçte birkaç (%100’lük olmasa da) pozisyon da yakaladılar. Gervinho sanırım premier lig’deki ilk maçında Arsenal taraftarının gözüne girmeyi başarmıştır. Oyundan atılana kadar takımının en etkili oyuncusuydu bana göre. Ama onun da etkinliği sol kanada geçince biraz düştü. 2. Yarıda ise Theo Walcott’un girmesiyle Arsenal yine biraz etkili oldu ama o süreç de Gervinho’nun atılmasıyla son buldu.

Benim bakış açıma göre Arsenal kadrosu şu an için biraz fazla kuru kalabalık. Birçok oyuncu var (çoğunluğu da iyi oyuncular) ama 2-3 tanesi hariç neredeyse hiç biri premier league’de yukarıları hedefleyen bir takım için fark yaratabilecek oyuncular değil. Örneğin şu anda Arsenal kadrosunda 4 tane tam anlamıyla santrafor var. Bendtner , Chamakh, Vela ve Van Persie. Zaten Bendtner ve Vela’nın satılması söz konusu. Robin van Persie ise oynadığı zaman önemli bir oyuncu ama sürekli bir sakatlık riski var. Chamakh’ı ise bir türlü sevemiyorum, Fransa’dayken de sevmezdim. Bir de Arsenal’in rakiplerinin forvet hattına bakalım. Rooney, Drogba-Torres-Lukaku, Agüero-Dzeko-Tevez-Balotelli. Eh zaten isimlerin farkları ortada.

Arsene Wenger bir kez daha bu sene genç oyunculara güvenmeyi tercih edebilir. Ki şu anki en maliyetli transferleri 17 yaşındaki kanat oyuncusu Alexander Chamberlain. Bu genç (ve demek ki Wenger’in potansiyel gördüğü) oyuncuyu Sunderland’den 15m euroya transfer ettiler. Belki takımda Fabregas gibi dünyanın sayılı orta saha oyuncularından biri varken bu oyunculara yatırım yapmak göze batmayabilir ancak şu anda Arsenal’in takımı ileriye götürecek bir oyuncusu yokken böylesi maliyetli bir transfer Wenger’in ilerleyen günlerde başını ağrıtabilir.

Tabi ki şöyle de bir durum var. Arsenal’in kasasına Samir Nasri ve Cesc Fabregas’ın satışlarından çok yüklü bir para girecek. Bu parayı doğru kullanmaları halinde şu an içinde bulundukları küçük çaplı krizden biraz daha az etkilenerek çıkabilirler. Ancak Arsenal’in artık genç futbolcuya ihtiyacı yok. Orta sahasında zaten Ramsey ve Wilshere gibi çok genç iki oyuncu bulunuyor. Onların yanında da bir tane takımı yönetebilecek usta bir isim gerekiyor. Bence kaliteli bir santrafora da ihtiyaçları var. Kanatlarda Gervinho ve Arshavin (ve hatta Theo Walcott) çok iyi isimler ancak en ilerisi için hem Persie’nin sakatlık durumunda hem de muhtemel çift forvette Chamakh’tan daha iyi bir oyuncuya ihtiyaç var. Ayrıca sol bekte bugün ilk 11’de 21 yaşında Kieran Gibbs oynadı, ancak o bölge için Birmingham’dan Scott Dann için transfer çalışmaları yürütülüyor.

Yahu yazmadan edemiyorum, Newcastle’daki Joey Barton ne kadar sinir bozucu bir adammış. Maçın ikinci yarısında çıkan kavganın ve devamında Gervinho’nun atılmasının sebebi de tamamen kendisi. Bir de saç stilini Geleceğe Dönüş’ün 1. Filminde Michael J.Fox ‘un babasını oynayan adama benzettim. Her neyse.

Muhtemelen önümüzdeki günler haftalarda Arsenal birkaç oyuncuyla yollarını ayıracak ve birkaç oyuncuyu kadrosuna katacak. Arsene Wenger kadar tecrübeli bir teknik adamın takımını bizden fazla düşündüğünü göze alırsak önemli hamleler yapmasını beklememiz normal olur. Bizler de merakla bekliyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder