19 Ağustos 2011 Cuma

Beşiktaş turu bitirdi


Beşiktaş zayıf rakibi karşısında bu akşam doğal olarak bütün maç oyunu kontrol eden taraftı. Alania beklenildiği gibi olabildiğince az gol yemeye ve sert savunma yapmaya çalıştı. Zaten efektif olarak hücum yapabilecek bir takım olmadığı da ortada. Beşiktaş maçın başında ortaya koyduğu hevesli ve mücadeleci futbolla ilk yarıda golü buldu ve turu zaten bu dakikada bir anlamda bitirdi.

Quaresma’nın da yokluğunun etkisiyle maçın başından itibaren sol kanadı kullanmaya çalıştı siyah-beyazlılar. Simao da maça çok iyi başladı ve takımını hücumda sürükleyen isim oldu. Gerek rakibin sağ bekini işlemesi gerek de güzel ortalarıyla Simao golün sinyallerini vermeye başlamıştı ki, mükemmel bir korner atışının sonucunda Sivok’la öne geçildi. Simao çıktıktan sonra ise Beşiktaş hücumda bocalamaya başladı ve efektifliğini kaybetti. İlk yarıda ayrıca Manuel Fernandes’in kusursuza yakın futbolu vardı. Maçın yıldızlığı için de adayım kendisi. Fernandes’in bonservisini 3m euro’ya almak Beşiktaş yönetiminin bu transfer döneminde yaptığı en iyi hamle oldu. Hem ofansif olarak hem defansif olarak takıma çok önemli katkı sağlıyor. Bugünkü maç tabi ki iyi bir kıstas değil ama yine aldığı her topu en doğru şekilde kullanmaya ve top rakipte olduğu zaman olabildiğince pres yapmaya çalıştı.

Beşiktaş’ın en kötü ve verimsiz oyuncusu ise yine Guti oldu. Sırf isminden ve kaptanlık pazubandının onda olmasından dolayı oynadığını düşünüyorum. Bu maçta bile yaptığı pas hatalarının hesabı yok. Kendisine atılan rahat bir pası bile kontrol edemeyip top kaptırdığı oldu. Kesinlikle Necip’in üstüne gidilmesi ve Guti’yi oynatma adına kesilmemesi gerekiyor. Necip Türk fubolunun orta saha bölgesi için en gelecek vadeden oyuncusu. Yanında Ernst ve Fernandes ile de kendisini geliştirme fırsatı bulacak ve önemli bir oyuncu olacaktır. Günün bir diğer başarılı ismi ise Mustafa Pektemek’ti. Sanıyorum ki birçok Beşiktaş taraftarı da bugün ortaya koyduğu futboldan memnun kalmıştır. Çok hırslı ve azimliydi. Birkaç güzel şutla da fırsat bulduğu dönemlerde kaleyi yokladı. Şut tekniğinin de hiç fena olmadığını görmüş olduk. Umarım sakatlık yaşamaz ve form grafiğini yükselterek devam edebilir. Beşiktaş’ın da ona çok ihtiyacı var.

Beşiktaş’ın bu maçta köşe vuruşlarını çok iyi kullandığını görmüş olduk. Fernandes de Simao da tam tehlike yaratacak bölgelere yolladığı atışlarla rakibe sıkıntı yarattı. Sezonun geneli için bu da çok önemli bir silah. Görüyoruz ki günümüzde büyük takımların en büyük silahlarından biri de köşe vuruşları. İsmail Köybaşı ise kestiği sert ve düzgün ortalarla hücuma katkı verdi. Zaten kendisinin en önemli özellikleri atletik yönünün güçlü olması ve hücuma destek verebilmesi, eh Alania gibi üzerine gelmeyen bir rakiple karşılaştığında da bu özelliklerini kullanması daha kolay oluyor. Maçın genelinde İbrahim Toraman’ın hücuma gerekli desteği veremediğini de gördük ama Almeida’ya yaptığı asist gayet güzeldi. Ancak Toraman’ın sağ bekte çok verimli bir oyuncu olduğunu düşünmüyorum.

Beşiktaş’ın negatif görünen kısmı ise savunma hattındaydı. Sivok ne kadar bugün çok iyi bir oyun sergilediyse de, defans hattıyla Rüştü’nün uyumsuzluğu göze çarptı. Egemen maç boyunca tutuk gözüktü ve bir iki kez de ciddi pozisyona mal olabilecek hata yaptı. Tabi ki kendisi yeni bir oyuncu olduğu için çok fazla eleştirmemek lazım. Ancak iyi hücum eden güçlü bir takımla oynadığı takdirde şu anki haliyle Beşiktaş savunması çok sıkıntı yaşayabilir.

Saha kenarında ise Carvalhal’ın heyecanlı hali dikkat çekti. Belli ki ilk resmi sınavında fire vermek istemedi ve her atılan golde biraz daha rahatladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder