26 Ağustos 2011 Cuma

Fenerbahçe düşürülürse sportif olarak ne yapmalı?


Futbol tarihimizin kaos içinde ve benzeri görülmemiş şu günlerini yaşadığımız dönemde artık neyin nasıl olacağını tahmin etmek çok zor. Keza biz de zaten şu takım niye aklanmadı bu takım niye ceza almadı şeklinde yorum yapmıyoruz. Çünkü artık her şey birbirine geçmiş ve karmakarışık durumda. Bu durumda TFF’nin etkisinin büyük olduğunu düşünüyorum o başka. Eğer ki 1 ay süre istedikten sonra çıkıp kendi duruşlarını kendileri belirleyip sağlam bir tavır sergileselerdi her şey bu kadar karışmazdı. Neyse bunu bir kenara bırakıp gelecek sene Bank Asya liginde mücadele etmek için başvuran Fenerbahçe’nin sportif olarak ne yapması gerektiği konuşalım.

Öncelikle Fenerbahçe’nin fazla para alan yaşlı sayılabilecek yabancı oyuncularıyla yollarını ayırması gerektiğini düşünüyorum. Keza Ali Koç’un açıklamalarında Fenerbahçe yönetiminin de bu yönde düşündüğünü öğrendik. (Muhtemelen dün akşamki tavrından sonra Ali Koç, birçok Fenerbahçe taraftarı için sıradaki başkan adayı olarak görülüyordur.) Koç’un konuşmasının ardından bugün Diego Lugano’nun yurtdışına transferi için görüşmelere başlanıldığı borsaya bildirildi. Bence kesinlikle doğru bir hamle. Taraftarın büyük sevgisine rağmen her sene yurt dışına gitmek için elinden gelen her şeyi yapan Lugano’nun takımdan ilk ayrılan olması da şaşırtıcı değil. Lugano’dan sonra Niang ve Andre Santos’un da takımdan ayrılması bekleniyor. Bence de ayrılmaları yine çok doğru olur. Çünkü muhtemel olarak Bank Asya liginde oynayacak olan Fenerbahçe için bu oyunculardan gelecek bonservis bedelleri çok önemli. Bu oyuncuların yüksek maaş yükümlülüklerinden kurtulmak da ekonomik açıdan çok önemli. Çünkü bahsi geçen bu üç oyuncunun yıllık maliyeti 10m euro civarında. Ki Bank Asya’da oynarken de bu üç oyuncuyu hiç aramazsınız. Bu oyuncuların yanında Gökhan Gönül’ün de Valencia’ya transferi söz konusu. Ben bunu diğer gelişmelerden bağımsız olarak olması gereken bir transfer şeklinde değerlendiriyorum. Gökhan Gönül’ün kalitesini artık hepimiz biliyoruz. Abartısız olarak ben de dünyada oynayamayacağı sadece 2-3 kulüp var diyorum. Aynı zamanda yeni bir yapılanmaya giden Valencia’nın bel kemiklerinden biri olacaktır. Arda’yı da yurtdışına yolladıktan sonra artık sıra Gökhan’da.

Bir de olayın kısıtlamalar boyutu var. Bank Asya’da oynayan yabancılar 24 yaş altı olmak zorunda. Ancak olası bir durumda Fenerbahçe Bank Asya’ya düşürülse, bu kural onları etkilemeyecek. Çünkü Süper ligden düşen takımların sözleşmesi devam eden yabancı oyuncuları yaşları ne olursa olsun oynatma hakları var. Yalnız bildiğim kadarıyla sadece 3 yabancı oynatabilme hakları var. Muhtemelen Fenerbahçe düşürülmesi durumunda birkaç yabancı oyuncusuyla yollarını ayıracak ve kaybetmek istemedikleri yabancılar olursa, onları da kiralık olarak gönderecektir. Zaten bahsi geçen yabancı oyuncular kadrodan ayrılırsa geriye bir tek Baroni ve Bilica kalıyor ki (Alex hariç) onları da kiralık olarak yollamak isteyeceklerini sanmam.

Bu durum Fenerbahçe’nin genç oyuncularını değerlendirmek için bir şans olarak kullanılmalı. Berk Elitez olsun Gökay İravul olsun böyle bir durumda üzerinde durulması gereken isimler olur. Bu kaos belki de en çok bu gençlere yarar. Düzenli bir şekilde forma şansı bulup kendilerini geliştirme imkanı yakalarlar. Tabi ki, bardağın dolu tarafını görmeye çalışarak bunu söylüyorum yoksa; oh oh bu durum Fenerbahçe’nin işine geldi falan demiyorum.

Muhtemelen birkaç güne ne karar verileceği belli olur. Bence Fenerbahçe yönetimi bu kadar açık ve net bir şekilde Bank Asya’da oynama talebi yapıyorsa muhtemelen bu gerçekleşecektir. Ancak bu, sadece istedik oldu şeklinde gerçekleşebilecek bir şey değil. Detaylarını bilmesem de sanırım Fenerbahçe'nin şike suçunu kabul ettiği takdirde Bank Asya'da oynaması mümkün. Bakalım takip edip göreceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder