22 Ağustos 2011 Pazartesi

Playoff sistemi mi??

Türkiye Futbol Federasyonu 34 maçlık lig maratonunun ardından ilk 4 takımın grup oluşturup şampiyonluk mücadelesi vermesine karar vererek beklenmedik ve saçma bir iş yaptı. Gerçekleşecek de dense bunun olacağına inanmıyorum ve ya inanmak istemiyorum. Gerçekten de Belçika ligine falan mı özeniyoruz artık. Bu mudur?

Ben her zaman ligin yetersiz olduğunu çarşamba günleri de maç yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Ancak bu gereksiz bir playoff sistemiyle değil, Süper Lig'i 20 takıma çıkartarak olması lazım. İskoçya'yı Belçika'yı değil İspanya'yı İngiltere'yi örnek almamız lazım. Peki 20 takıma çıkartmanın faydası ne olacak? Öncelikle zorunlu bir şekilde fizik gücümüz ve kondisyonumuz zaman içinde doğal olarak artacak. Bu da uluslararası arenada yine zaman içinde etkisini gösterecek. Çünkü görünüş o ki Türkiye olarak bu gidişle fizik kapasitemizi geliştiremeyeceğiz, böyle bir desteklemenin (iteklemenin) gerekli olduğunu düşünüyorum.

Peki playoff sistemi niye olmasın? Öncelikle niye olsun ki? Adnan Öztürk'ün dün yaptığı açıklama söylediği çok güzel bir söz vardı. Aslında genel anlamda bu durumu özetliyor. "Lig uzun bir maratondur. Siz maraton koşan bir atlete birinci geldikten sonra hadi bir de şu atletlerle bir 100 metre yarışın diyemezsiniz.". Aynen bu şekilde işte. Ligler daha az şaibeli olur diye bir bahanenin arkasına sığınarak bu kararı aldırmaya çalışmak kabul edilemez. Bu "ben koca İstanbul'un güvenliğini sağlayamam en iyisi önemli insanların hepsini Beşiktaş'a toplayalım." demek gibi bir şey. Yani normal ve modern sistemle biz bir lig yürütmeyi beceremiyoruz, bu yüzden sistemi değiştirmemiz lazım. Ayrıca bir de şöyle bir durum var ki, bence ligde 20 tane derbi olması ligin marka değerini falan arttırmaz aksine düşürür. Derbiler bence seyrek olduğu için de bu kadar güzeldir. Hepimiz fikstür çekildikten sonra Galatasaray-Fenerbahçe maçı ne zaman diye bakarız. Onu bekleriz ve ya bir Beşiktaş'lı, Trabzonlu da rakipleriyle kendi maçını bekler. Bu takımları sürekli maç yaptırmanın bana göre anlamı yok.

Bir başka sorun da bu kararın zamanlaması. Liglerin başlamasına iki hafta kala ligin şablonu mu değiştirilir. Kime sorup kimle araştırdın ki hoop ben karar aldım olacak! diye ortalığa çıkıyorsun. Bu bana kalırsa gündem değiştirmeye çalışmaktan başka bir şey değil. Bu kadar acele bir şekilde değiştirilmek zorunda mı eğer öyleyse neden? Bunun altında bence başka anlamlar aramak gerekiyor. Gayet tabi böyle bir düşünce var bu konuşulup tartışılmalı, ancak karar verilse bile anca önümüzdeki sezondan itibaren uygulamaya konulmalı. Bu şekilde yaptım oldu tarzında bir yönetim olamaz.

Bunun yanında Türkiye Kupası'nın eski haline dönmesi söz konusu ki bence de mantıklı. Gereğinden fazla maç yapılıyor ve kupanın bana göre tadını biraz kaçırıyor şu an yürürlükteki sistem. Çünkü kupaların belki de en keyifli yanı sürpriz takımların çıkmasıdır. Eh bu takım kendinden güçlü diğer bir takımla sadece bir maç yapsa, o maçta her şey olabilir. Güçlü takım gününde olmayabilir, sakatı olur, şu olur bu olur. Ancak kendinden güçlü 2-3 rakiple gruba konulursa bu takımın şansı çok azalıyor.

1 yorum:

  1. Playoff sistemi Türkiye ligi icin gercekten sacmalik gibi gorunuyor. Adnan Ozturk'un dayanagi konusunda ayni fikirde olmamama ragmen bunu desteklemek istedim.
    Türkiye icin gerekli olan bence play-out sistemidir. Bu tartismaya acilmali.
    Alido

    YanıtlaSil